Anthony Lukas Redgrave/DNA Doe Project
Joseph Henry Loveless bijlmoordenaar Idaho

Onthoofd skelet was van bijlmoordenaar

Een decennia oud mysterie van een in stukken gesneden lijk dat in een grot in de VS was gevonden, is opgelost met behulp van gentechnologie. Het slachtoffer blijkt een ontsnapte gedetineerde te zijn.

Amerikaanse DNA-detectives hebben een 40 jaar oud raadsel opgelost waarin een onthoofd skelet en een bijlmoordenaar de hoofdrol spelen.

De zaak begon in 1979, toen in een grot in de Amerikaanse staat Idaho botten werden gevonden van een romp van een man. 12 jaar later doken er in dezelfde grot ook een hand, een arm en een been op.

Volgens de politie ging het om het skelet van een man van ongeveer 40 jaar. De identiteit van het slachtoffer was echter een raadsel.

DNA-databases leveren match op

In 2019 stortten onderzoekers van de Idaho State University en een team vrijwillige forensisch artsen van het DNA Doe Project zich op de zaak.

Ze slaagden erin DNA te onttrekken aan het been. Vervolgens werd het DNA-profiel gematcht met miljoenen andere profielen, onder andere in DNA-databases die particulieren gebruiken om familieleden te vinden. Met resultaat.

Na maanden zoeken vonden de onderzoekers een overeenkomst met een 87-jarige man uit Californië, die een kleinzoon van het slachtoffer zou blijken te zijn.

Slachtoffer had zijn vrouw vermoord

In december maakte de politie bekend dat de in stukken gesneden man Joseph Henry Loveless was, die in 1916 in de gevangenis belandde omdat hij zijn vrouw met een bijl had vermoord.

Loveless, die al een lange criminele carrière achter zich had, ontsnapte echter kort daarna en verdween spoorloos.

Volgens de onderzoekers vormden de bewaard gebleven kledingresten die met het skelet werden gevonden het beslissende spoor. Die kwamen overeen met de kleding die Loveless volgens het opsporingsbericht van de politie droeg op de dag van zijn vlucht.

Het heeft er dus alle schijn van dat de moordenaar kort na zijn ontsnapping zelf is vermoord en in stukken werd gesneden. Mogelijk werd hij gevonden door familieleden van zijn vrouw, die het recht in eigen hand namen