Georges Jansoone/Luca Signorelli

Nakomeling van Dante zuivert de naam van zijn voorouder

In 1302 werd de schrijver Dante Alighieri in Florence veroordeeld wegens corruptie. Als hij ooit zou terugkeren naar de stad, zou hij worden gedood.

Begin 14e eeuw streden twee politieke groeperingen in de stadstaat Florence om de macht.

Het waren de ‘zwarte Welfen’, die achter de paus en zijn invloed op de Italiaanse samenleving stonden, en de ‘witte Welfen’, die de macht van de paus wilden beperken.

De schrijver Dante Alighieri, die lid was van de hoogste politieke raad van de stad, hoorde bij de witte Welfen. Toen die de strijd verloren, werd hij in 1302 veroordeeld wegens corruptie.

‘De rechtszaken waren politiek gemotiveerd, en de verbanning en het doodvonnis die mijn dierbare voorvader werden opgelegd, waren onrechtmatig.’ Sperello di Serego Alighieri, nakomeling van Dante

Dante moest een boete betalen en mocht nooit meer een openbaar ambt bekleden in de stad.

Dante weigerde zijn straf aan te horen, wat leidde tot een aangescherpt vonnis: de doodstraf.

De schrijver bracht de rest van zijn leven in ballingschap door. Hij stierf in 1321 aan malaria en werd begraven in Ravenna in Noord-Italië.

Conferentie moet doodvonnis herroepen

Op 14 september 2021 is het 700 jaar geleden dat de beroemde schrijver stierf. Dat inspireerde een van zijn nakomelingen, de astrofysicus Sperello di Serego Alighieri, ertoe in opstand te komen tegen het verleden.

‘De rechtszaken waren politiek gemotiveerd, en de verbanning en het doodvonnis die mijn dierbare voorvader werden opgelegd, waren onrechtmatig,’ zegt hij in de krant Corriere della Sera.

In ballingschap schreef Dante Alighieri het wereldberoemde epos De goddelijke komedie.

© Jastrow/Domenico di Michelino

Met hoogleraar rechten Alessandro Traversi wil Sperello een conferentie met historici, linguïsten en juristen organiseren om te onderzoeken of het vonnis kan worden herroepen.

‘We willen weten of de oordelen tegen Dante het resultaat waren van een eerlijke rechtsgang of niet,’ aldus Traversi.