Maffiabaas wurgde zwangere vrouwen en loste kinderen op in zuur

Een reeks gruwelijke moorden bracht de gevreesde maffiabaas Matteo Denaro aan de top van de Cosa Nostra. Zelfs de bijnaam die de andere maffiosi hem gaven kwam van een populaire stripschurk.

Matteo Messina Denaro en Diabolik

Matteo Denaro had de bijnaam ‘Diabolik’, naar een Italiaanse stripfiguur die al zijn tegenstanders doodsteekt.

© Angela & Luciana Giussani, Corriere della Sera

Matteo Messina Denaro overleed op 25 september 2023 na een dag eerder in coma gebracht te zijn. Denaro werd behandeld voor darmkanker in een maffiagevangenis in Midden-Italië.

Dit is een miniportret van een van de meest gevreesde mannen van Italië:

In de zomer van 1988 wordt een 26-jarige man het politiebureau van het Siciliaanse stadje Castelvetrano, in het epicentrum van de maffia, binnengebracht. Weer heeft een moord de samenleving opgeschrikt, en de politie vraagt nu aan de man of hij ook maar iets heeft gehoord of gezien. Maar hij kan de argwanende agenten geruststellen:

‘Ik ben maar een boer, ik heb niets met de maffia te maken.’

Maar Matteo Messina Denora is allesbehalve een gewone boer. Op zijn veertiende leerde hij hoe hij een pistool moest gebruiken, en op zijn achttiende pleegde hij zijn eerste moord. Zijn vader is een maffiabaas in Castelvetrano en een bekende van de politie. Nu bestuurt Denaro zijn eigen maffiatak met verschillende medeplichtigen onder zich. De politie heeft geen bewijs en laat hem gaan.

Dit was de enige keer dat Denaro een politiebureau betrad, tot hij op 16 januari 2023, na 30 jaar op de vlucht, eindelijk werd gearresteerd.

Hij had toen een spoor van geweld getrokken dat zelfs voor maffiabegrippen heftig was.

Matteo Messina Denaro

Denaro stond bekend als een alternatieve maffiabaas die niet genoot van de traditionele conservatieve deugden van Sicilië. Hij hield van dure auto’s, merkkleding en vrouwen.

© Corriere della Sera

Maffiabaas moordde erop los

Matteo Messina Denaro eindigde als hoogste leider van de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, en zijn carrière heeft hij te danken aan één ding – moord. Geschat wordt dat Denaro hoogstpersoonlijk 50 mensen heeft vermoord, en nog veel meer moordopdrachten heeft gegeven. Zijn angstaanjagende reputatie ontstond pas echt toen hij in 1992 de rivaliserende maffiabaas Vincenzo Milazzo vermoordde en diens zwangere vrouw wurgde.

Denaro zou ook de 11-jarige zoon van een andere maffioso hebben ontvoerd en twee jaar gegijzeld om te voorkomen dat zijn vader zou samenwerken met de politie. Uiteindelijk werd de zoon alsnog vermoord, en in zuur opgelost.

Bij andere maffiosi stond Denaro bekend als Diabolik. Die naam komt van een Italiaanse stripfiguur – een dief die altijd aan de politie weet te ontsnappen en gewetenloos zijn tegenstanders vermoordt met een mes.

Denaro zelf pronkte maar al te graag met zijn bezigheden: ‘Ik heb in mijn eentje een heel kerkhof gevuld,’ zou hij volgens een voormalige maffioso hebben gepocht.

Video: Matteo Denaro wordt afgevoerd door de politie

De 60-jarige maffiabaas werd gearresteerd vlakbij zijn oude huis op Sicilië.

Video

In 1992 was de maffiabaas ook een van de opdrachtgevers van de moorden op de twee rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, die van de strijd tegen de maffia hun missie hadden gemaakt. Het brein achter de moorden was de hoogste leider van de maffia, Salvatore Riina, en daarmee verklaarde de Cosa Nostra de oorlog aan de Italiaanse staat. Denaro orkestreerde in die tijd ook bomaanslagen in Florence, Milaan en Rome, met 10 doden en 93 gewonden tot gevolg.

Maar de staat speelde hard tegen hard, en zo werd onder andere Riina op 15 januari 1993 gearresteerd. De politie zat ook Denaro op de hielen, maar hij dook onder en werd de meest gezochte persoon van Italië.

Toen Salvatore Riina in 2017 in de gevangenis stierf, bleef Denaro over als laatste van de oude maffiabazen, en daarmee werd hij de hoogste leider van de Cosa Nostra. De staat zette nu echt alles op alles om hem te vinden, en op 16 januari 2023 lukte dat eindelijk – precies 30 jaar nadat zijn oude baas en leermeester Salvatore Riina werd gepakt.

Denaro kwakkelde met zijn gezondheid en werd overgebracht naar de gevangenis in L’Aquila om behandeld te worden voor darmkanker. De Cosa Nostra-baas overleed op 25 september 2023 ’s ochtends vroeg in de gevangenis.