The Color Archives/Imageselect
Luchtfoto van het bloedbad van Jonestown

Jim Jones zette volgelingen aan tot zelfmoord

Toen de media zich op de sekte van de Peoples Temple stortten, besloot sekteleider Jim Jones de leden over te plaatsen naar Guyana in Zuid-Amerika. Het zou hun laatste reis worden.

Het bloedbad van Jonestown vond plaats op 18 november 1978, toen 909 leden van de sekte Peoples Temple in de jungle van Guyana omkwamen door zelfmoord.

De sekteleden waren de dood in geleid door dominee Jim Jones, die in de jaren 1950 een sekte oprichtte met elementen van het christendom en het communisme. De sekte had meerdere afdelingen in Californië en duizenden aanhangers.

Foto van sekteleider Jim Jones

Jim Jones zag zichzelf als een kruising tussen Jezus en Vladimir Lenin.

© Nancy Wong

Dominee zet aan tot zelfmoord

Vanwege de linkse activiteiten hielden de media Peoples Temple scherp in de gaten, en in 1977 besloot Jones zijn sekte te verhuizen naar Guyana in Zuid-Amerika, waar hij de utopische minisamenleving Jonestown stichtte.

Het verhaal ging dat de sekteleden gevangen werden gehouden, en in 1978 kwam een staatsdelegatie dit gerucht onderzoeken. Vijf delegatieleden werden door Jones’ volgelingen gedood.

Bekijk de luchtfoto’s van de massazelfmoord:

De kolonie Jonestown lag geïsoleerd in de jungle op 250 km van de hoofdstad Georgetown.

The Color Archives/Imageselect

Onder de doden waren veel kinderen en ouderen. 30 procent van de 909 doden waren kinderen.

The Color Archives/Imageselect

Het paviljoen was het centrum van Jonestown. Hier vonden de gemeenschappelijke activiteiten plaats, zoals socialistische les en Russische propagandafilms.

The Color Archives/Imageselect

Het gif dat de 909 sekteleden fataal werd, bestond uit vruchtensap met onder meer cyanide, valium en drugs.

Bij kinderen werd het giftige mengsel in de mond gespoten, volwassenen dronken het uit bekers die vanuit een groot metalen vat werden gevuld. Het gif was dodelijk in 20 à 30 minuten.

The Color Archives/Imageselect

Uit geluidsopnamen uit Jonestown blijkt dat de sekteleider kort daarna tegen zijn volgelingen zei dat Jonestown zou worden bestormd door het leger en dat ze ‘revolutionaire zelfmoord’ moest plegen.

Zie de video van Jonestown na de massamoord:

Video

Hij beval de sekteleden een giftige cocktail met cyanide in te nemen, terwijl gewapende mannen op wacht stonden. Een dag later troffen de autoriteiten 909 doden aan in de kolonie in het oerwoud.