Luchtfoto van het bloedbad van Jonestown

Jim Jones zette volgelingen aan tot zelfmoord

Toen de media zich op de sekte van de Peoples Temple stortten, besloot sekteleider Jim Jones de leden over te plaatsen naar Guyana in Zuid-Amerika. Het zou hun laatste reis worden.

Toen de media zich op de sekte van de Peoples Temple stortten, besloot sekteleider Jim Jones de leden over te plaatsen naar Guyana in Zuid-Amerika. Het zou hun laatste reis worden.

The Color Archives/Imageselect

Het bloedbad van Jonestown vond plaats op 18 november 1978, toen 909 leden van de sekte Peoples Temple in de jungle van Guyana omkwamen door zelfmoord.

De sekteleden waren de dood in geleid door dominee Jim Jones, die in de jaren 1950 een sekte oprichtte met elementen van het christendom en het communisme. De sekte had meerdere afdelingen in Californië en duizenden aanhangers.

Foto van sekteleider Jim Jones

Jim Jones zag zichzelf als een kruising tussen Jezus en Vladimir Lenin.

© Nancy Wong

Dominee zet aan tot zelfmoord

De aanstichter van het bloedbad, dominee Jim Jones, was een overtuigd communist. In de jaren 1950 richtte hij de kerk Peoples Temple op, die streed tegen sociale en rassenongelijkheid.

De charismatische Jones trok vooral jongeren aan. Gaandeweg ontwikkelde de kerk zich tot een sekte met Jones als dictatoriale, paranoïde leider, en er gingen steeds meer verhalen over seksueel misbruik.

Nadat hij 900 mensen de dood in had gejaagd, schoot Jones zichzelf door het hoofd.

Vanwege de linkse activiteiten hielden de media Peoples Temple scherp in de gaten, en in 1977 besloot Jones zijn sekte te verhuizen naar Guyana in Zuid-Amerika, waar hij de utopische minisamenleving Jonestown stichtte.

Het verhaal ging dat de sekteleden gevangen werden gehouden, en in 1978 kwam een staatsdelegatie dit gerucht onderzoeken. Vijf delegatieleden werden door Jones’ volgelingen gedood.

Bekijk de luchtfoto’s van de massazelfmoord:

Uit geluidsopnamen uit Jonestown blijkt dat de sekteleider kort daarna tegen zijn volgelingen zei dat Jonestown zou worden bestormd door het leger en dat ze ‘revolutionaire zelfmoord’ moest plegen.

Zie de video van Jonestown na de massamoord:

Hij beval de sekteleden een giftige cocktail met cyanide in te nemen, terwijl gewapende mannen op wacht stonden. Een dag later troffen de autoriteiten 909 doden aan in de kolonie in het oerwoud.