Pennsylvania Department of Corrections/FBI
Al Capone

Hoeveel doden heeft Al Capone op zijn geweten?

In het Chicago van de jaren 1920 vreesde iedereen de moordlustige maffiabaas Al Capone. Maar niemand kon de gangster iets maken: hij had overal machtige vrienden.

Al Capone (1899-1947) was in de jaren 1920 een van de meest beruchte criminelen van Chicago – hij had honderden moorden op zijn geweten.

Maar hoeveel bloed Al Capone aan zijn handen had, is moeilijk te achterhalen. Een goede schatting is dat de Amerikaanse gangster direct of indirect verantwoordelijk was voor minstens 400 moorden.

Al Capone

Al Capone leed op het laatst aan syfilis en overleed in 1947 op 48-jarige leeftijd aan een hartaanval.

© Pennsylvania Department of Corrections/FBI

Omkoping maakte de weg vrij voor moord

De meeste moorden waarbij Capone zelf het mes hanteerde of de trekker overhaalde, pleegde hij waarschijnlijk op jonge leeftijd toen hij lid was van een straatbende in New York. Daar werkte hij voor bendeleider Johnny Torrio, en hoewel Capone beschuldigd werd van meerdere moorden, zijn die nooit bewezen.

Toen Torrio naar Chicago verhuisde, volgde Capone. Met een mix van geweld, moord en corruptie heersten de mannen over grote delen van de grootstedelijke criminele onderwereld – inclusief bordelen, casino’s en drugshandel.

Capone kon politici, agenten en rechters als geen ander bespelen, en daarom ontsnapte hij ondanks de vele moorden jarenlang aan enige juridische vervolging. Pas in 1931 belandde de 32-jarige gangster in de cel – voor belastingontduiking.