Museum of the American Revolution

Gepensioneerde stal antieke geweren en krijgt één dag cel

60 jaar na zijn misdaden krijgt een niet geheel eerlijke wapenverzamelaar de straf die hem toekomt.

Onlangs werd in de VS een vrij spectaculaire diefstalzaak beslist. Thomas Gavin, 78 jaar oud, verklaarde schuldig te zijn aan het stelen van een aantal historische geweren in de jaren 1960 en 1970, waaronder een zeldzame Christian Oerter uit 1775, dat nu ruim een ton waard zou zijn.

Maar het was niet de waarde van de vuurwapens die de dief, wiens huis vol lag met oude voorwerpen, in de verleiding bracht.

‘Of je hem nu een verzamelaar of iemand met verzamelwoede noemt, winstbejag was niet zijn drijfveer,’ legt Gavins advocaat uit. De bejaarde man toonde dan ook veel berouw.

Gelukkig voor Gavin was de verjaringstermijn voor verscheidene van zijn zaken al verstreken, en een aantal van de gestolen vuurwapens was ook van zo’n geringe waarde dat er geen zaak tegen hem in een federale rechtbank kon worden aangespannen. Hij verklaarde zich daarom schuldig in de hoop op een milde straf.

‘Sorry voor al het gedoe.’ Thomas Gavin na het aanhoren van zijn vonnis

Veroordeeld tot huisarrest en boete

De 78-jarige, die in een rolstoel zit, komt er inderdaad goed af: hij moet één dag de cel in. Bovendien staat hij drie jaar onder toezicht, waarvan één jaar onder huisarrest moet worden doorgebracht. Verder krijgt hij een fikse boete van ruim 40.000 euro.

‘Sorry voor al het gedoe. Ik heb er destijds nooit bij stilgestaan,’ verklaarde Thomas Gavin na het vonnis.