De 5 brutaalste dieven in de geschiedenis

Beroemde dieven uit de geschiedenis waren de autoriteiten jaren te slim af en kwamen weg met bizarre zwendeltrucs. We zetten de vijf meest doortrapte op een rij.

Frank Abagnale, een van de bekendste dieven in de geschiedenis, deed zich een tijdlang voor als piloot. Zijn leven werd verfilmd in Catch Me if You Can uit 2002, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.

© Privéfoto, uitgeleend door Frank Abagnale

Bill Mason – stal van rijken en beroemdheden

Als beroemdste juwelendief van de VS was Bill Mason een meester in het ontvreemden van kostbare sieraden. Hij stal ze voornamelijk van rijke Amerikaanse beroemdheden, zoals Robert Goulet, Bob Hope, Truman Capote en vele anderen, die hij wist in te pakken met zijn charme.

Gedurende zijn criminele carrière stal Bill Mason voor ongeveer 35 miljoen dollar aan juwelen, en hoewel hij na een grote klopjacht werd gepakt, zat hij in totaal maar drie jaar achter de tralies.

Doris Payne – trouwbeluste vrouw stal juwelen

De enige vrouwelijke dief op de lijst is bekend om haar circa 60 jaar lange ‘loopbaan’ als dief. Doris Payne beroofde juweliers, waar ze zich voordeed als een rijke klant die op zoek was naar een verlovingsring.

Ze bracht de verkoper in de war door heel veel verschillende sieraden te willen bekijken, en wist er op die manier vaak één of twee achterover te drukken.

In 2013 werd ze op haar 83e veroordeeld tot twee jaar celstraf. Ook mocht ze nooit meer in een juwelierszaak komen.

Frank William Abagnale Jr. – man met vele gezichten

Een van de beroemdste dieven en oplichters ooit is de Amerikaan Frank Abagnale. Hij wendde onder andere voor piloot, arts en advocaat te zijn en was een meester in het vervalsen van cheques. En hij begon al op zijn 16e met zijn zwendelpraktijken!

Toen hij 21 was, werd hij echter in Frankrijk gearresteerd. Hij zat daar en in Zweden in de gevangenis, waarna hij werd uitgeleverd aan de VS. Hier zat hij slechts vijf jaar vast, werd vrijgelaten en als consulent ingehuurd door de FBI.

Albert Spaggiari – bankrover op vrije voeten

De beroemdste Franse dief ooit, Albert Spaggiari, brak in in de kluis van de zwaarbeveiligde bank Société Générale. Op 16 juli 1976 groeven hij en een handvol medeplichtigen vanuit het riool een tunnel tot in de kluis, om er vervolgens met 30 tot 60 miljoen frank in contanten en waardepapieren vandoor te gaan.

Spaggiari werd een paar maanden later gearresteerd, maar slaagde er tijdens de rechtszaak in om te ontsnappen, waarna hij de rest van zijn leven op vrije voeten in Argentinië doorbracht.

Vincenzo Peruggia – ging er met wereldberoemde vrouw vandoor

Vincenzo Peruggia, de man achter de grootste kunstdiefstal van de 20e eeuw, werkte bij het Louvre, waar het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa hing.

Op 20 augustus 1911 haalde Peruggia het schilderij stilletjes van de muur en smokkelde hij het het museum uit. Hij nam het werk mee naar Italië, waar het volgens hem thuishoorde, en bewaarde het twee jaar in zijn woning in Florence.

Nadat hij contact had gezocht met de eigenaar van een museum in Italië, werd Peruggia echter gearresteerd. De Mona Lisa keerde in 1913 terug in het Louvre, waar het nu, wat beter beveiligd, nog steeds hangt.