Billenprikker zat 6 jaar in helse gevangenis

De gevangenis Newgate in Londen werd een hel op aarde genoemd en heeft 700 jaar lang allerlei criminelen gehuisvest. Een van hen, Rhynwick Williams, was een bijzonder geval.

26 maart 2015 door Jannik Petersen

Freak prikt vrouwen in Londen

De vrouwen in Londen durfden nauwelijks nog de straat op. Sinds mei 1788 werd de stad geteisterd door een freak, en geen van de vrouwelijke inwoners kon zich veilig wanen. Hij werd het 'London Monster' genoemd, en had de akelige gewoonte om vrouwen te besluipen en hen met een naald, spijker of mes in hun achterwerk te prikken. Waarom hij dit deed, wist niemand.

In de loop van 2 jaar zou de man zo'n 50 vrouwen hebben lastiggevallen, maar geen van hen kon een bruikbaar signalement van de dader geven. Volgens de een was hij een lange slungel, volgens de ander was hij juist hij klein en gezet. Ook over zijn leeftijd liepen de meningen sterk uiteen.

Was de verdachte onschuldig?

Een zakenman loofde een beloning van 100 pond uit aan degene die de man kon identificeren. Dat zorgde voor een golf van aangiften, die bij nader onderzoek vals bleken te zijn. Maar in juni 1790 wees een van de slachtoffers, Anne Porter, de 23-jarige Rhynwick Williams aan als het monster.

De man werd gearresteerd en aangeklaagd. Hoewel hij een plausibel alibi had voor een aantal tijdstippen waarop de billenprikker had toegeslagen en ten stelligste ontkende er iets mee te maken te hebben, werd hij veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf in het beruchte Newgate in Londen.

Later ging het verhaal dat de stad gewoon een zondebok zocht, en dat de vrouwen van Londen nog steeds werden belaagd, ook toen Williams achter de tralies zat.

Lees meer over het beruchte Newgate

De Newgate-gevangenis heeft een lange, duistere geschiedenis, die zich uitstrekt over 700 jaar. Lees het hele artikel uit Historia 3/2015 over de erbarmelijke omstandigheden in Newgate.

 

Bekijk ook ...