Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Babylon Berlin bagatelliseert rol van geniale rechercheur

Dit is de echte Gereon Rath. 130 kilo aan Duitse ‘Gründlichkeit’ bezorgde moordenaars in de jaren 1920 slapeloze nachten.

Ernst Gennat was ongetwijfeld de beste en beroemdste rechercheur in het Berlijn van de jaren 1920. Maar in de tv-serie Babylon Berlin, gebaseerd op de romans van Volker Kutscher, steelt de fictieve Gereon Rath de show.

In het eerste seizoen, dat zich afspeelt in 1929, komt Gennat helemaal niet voor, en in de volgende seizoenen slechts sporadisch – maar hij wordt redelijk authentiek weergegeven.

Gennat in de serie: De Boeddha van Berlijn, zoals zijn collega’s hem noemden, vernieuwde de werkwijze op de plaats delict ingrijpend.

© Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Acteur Udo Samel heeft hetzelfde imposante uiterlijk als Gennat en net als de echte rechercheur is hij gek op sigaren en slagroomgebak.

Seizoen 3 geeft een mooi inzicht in zijn nieuwsgierigheid naar nieuwe methoden, als Gereon Rath op het kantoor van zijn baas een artikel vindt over zogenoemde criminele telepathie.

‘Op dit gebied beschikken wij helaas niet over de grootste experts,’ zegt Gennat in de serie.

Oostenrijk liep in de jaren 1920 voorop als het ging om parapsychologische experimenten, maar ze waren ook bekend in Berlijn. Gennat gebruikte soms helderzienden en hypnotiseurs om lastige moordmysteries op te lossen.

De echte Gennat (links) voor het schoolbord op het politiebureau. Hij gaf persconferenties om nieuwe aanwijzingen te krijgen of om op te scheppen dat hij weer een zaak had opgelost.

© ullstein bild Dtl./Getty Images

De hoofdrechercheur van Berlijn gebruikte ook innovaties zoals röntgenbeelden en ballistiek – de studie van bewegende projectielen.

Seizoen 4 van Babylon Berlin is vermoedelijk in 2022 te zien op Netflix.