8. Ku Klux Klan

Inspiratie uit de bioscoop

D.W. Griffiths film 'Birth of a Nation' toonde een geïdealiseerd beeld van de Ku Klux Klan, een groep boze mensen uit de zuidelijke staten. De vereniging was sinds 1874 verboden, maar na de filmpremière in 1915 in Atlanta groeide de interesse voor de gemaskerde leden, en toen een groep mannen in Georgia datzelfde jaar de joodse potloodfabrikant Leo Frank lynchte omdat hij een lokale vrouw verkracht zou hebben, herrees de beweging.

De pakken en de brandende kruisen waren geïnspireerd op de film, en de oorspronkelijke ideologie van de zuidelijke staten werd vervangen door een gewelddadig amerikanisme met een sterke neiging tot racisme en anticommunisme. Vooral het zuiden van de VS werd tot halverwege de jaren 1940 geteisterd door geweld. In 1924 bereikte het ledental een maximum van 6 miljoen, maar de beweging beweerde wel 15% van de Amerikaanse bevolking te kunnen mobiliseren.

Een derde versie van de Ku Klux Klan ontstond eind jaren 1950 als verzet tegen de roep van Afro-Amerikanen om gelijke burgerrechten, en nu leeft de naam voort bij kleine groeperingen die aansluiting zoeken bij het neonazistische milieu.

In 1997 arresteerde de FBI vier leden die een aardgasleiding in Texas wilden opblazen, en in 2006 werd geprobeerd de Ku Klux Klan op de lijst van terreurbewegingen te krijgen. De FBI schat dat de beweging nu rond de 5000 leden heeft.