5 moordlustige romans

Er zijn in de loop van de geschiedenis een aantal romans geweest die lezers hebben aangezet tot gewelddadige handelingen – en zelfs moord. Hier zijn de vijf griezeligste voorbeelden.

© Shutterstock & Wikipedia

Razernij (Rage), Stephen King, 1977

VERHAAL: Nadat hij zijn scheikundeleraar bijna doodslaat, wordt Charlie Decker van school gestuurd. Woedend schiet hij zijn wiskundelerares neer en gijzelt zijn klas. Zijn klasgenoten krijgen langzaam maar zeker steeds meer begrip voor hem. Nadat de politie het klaslokaal heeft bestormd en Charlie gearresteerd is, wordt hij ontoerekeningsvatbaar en dus onschuldig verklaard.

ECHTE MISDAAD: Na de publicatie van Razernij hebben er verschillende schiet- en gijzelingsincidenten plaatsgevonden op Amerikaanse scholen.Toen de 14-jarige Michael Carnael een aantal van zijn klasgenoten doodschoot op Heath High School in Kentucky in 1997 vroeg Stephen King zijn uitgever om het boek niet meer te publiceren.

Stephen King schreef het boek Razernij in 1977.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

De verzamelaar (The Collector), John Fowles, 1963

VERHAAL: Fredrick Clegg werkt als ambtenaar bij de plaatselijke gemeente. Hij heeft het syndroom van Aspberger en verzamelt vlinders in zijn vrije tijd. Als hij ineens heel veel geld wint en eindelijk het leven kan leiden waar hij altijd van gedroomd heeft, besluit hij om zijn droomvrouw Miranda aan zijn verzameling toe te voegen. Hij ontvoert haar en houdt haar gevangen. Uiteindelijk wordt Miranda ernstig ziek en sterft ze.

ECHTE MISDAAD: In de jaren 1980 martelden en vermoordden Leonard Lake en Charles Ng minstens 11 vrouwen. Ze omschreven hun activiteiten als Operation Miranda. Later vertelde Charles Ng dat ze hun misdaden hadden gepleegd nadat ze het boek van John Fowles hadden gelezen.

De vanger in het graan (The Catcher in the Rye), J.D. Salinger, 1951

VERHAAL: De 17-jarige Holden Caulfield komt uit een rijk gezin, maar heeft een hekel aan school. Hij vindt het moeilijk om te voldoen aan de verwachtingen van zijn ouders en heeft problemen met de overgang naar de volwassen wereld. Als hij nog een keer van school wordt gestuurd, keert hij terug naar New York waar hij een zenuwinzinking krijgt en wordt opgenomen in een psychiatrische instelling.

ECHTE MISDAAD: Op 8 december 1980 wordt John Lennon vermoord door Mark David Chapman. Toen hij werd gearresteerd, had hij een exemplaar van De vanger in het graan op zak. Hij vertelde later dat hij zich identificeerde met de gestoorde hoofdpersoon uit het boek.

Het vale paard (The Pale Horse), Agatha Christie, 1961

VERHAAL: Het moordwapen in Het vale paard is thallium – een giftig zwaar metaal dat hallucinaties en gevoelloosheid kan veroorzaken. In de juiste dosis is het zelfs dodelijk. Deze stof wordt gebruikt door een groep huurmoordenaars die beweren dat ze de dood met bovennatuurlijke krachten kunnen oproepen. Thallium werd al in 1861 ontdekt, maar werd pas bekend na de publicatie van de misdaadroman van Agatha Christie.

ECHTE MISDAAD: ‘Heeft Christie een echt monster geschapen?’ vroeg de Daily Mail zich in 1972 af. Dat gebeurde toen de 25-jarige Daniel Young werd veroordeeld voor drie moorden en meerdere pogingen tot moord op zijn vrienden en familie. Hij gebruikt thallium en handelde precies zoals in Het vale paard werd beschreven.

Agatha Christie schreef Het vale paard in 1961.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

Boze jongens (A Clockwork Orange), Anthony Burgess, 1962

VERHAAL: In een niet nader omschreven toekomst zwerft Alex ’s nachts met zijn vrienden over straat en begaat daar voor zijn plezier allerlei misdaden. Op een dag gaan ze te ver – één van hun slachtoffers overlijdt. Alex belandt in de gevangenis en om weer vrij te komen, moet hij eerst ‘gerehabiliteerd’ worden. Als weerloos slachtoffer wordt hij ernstig mishandeld door zijn eerdere slachtoffers.

ECHTE MISDAAD: Toen het boek uitkwam, waren de lezers geschokt door het expliciete geweld. Deze scènes werden ook meegenomen toen Stanley Kubrick het boek in 1971 verfilmde. Later werden er zo veel gewelddadige overvallen in verband gebracht met A Clockwork Orange dat de film in Groot-Brittannië uit de bioscoop werd gehaald.