10 sluwe sluipmoordenaars

Deze daders hebben met hun politieke, religieuze of persoonlijke motief op allerlei manieren een bloedige stempel op de geschiedenis gedrukt.

Luigi Lucheni na zijn arrestatie voor de moord op keizerin Elisabeth van Oostenrijk.

1. Vermoord met een hamer

218 v.Chr.

Qin Shi Huang had in 230 v.Chr. het Chinese Han geannexeerd, en daarmee Zhang Liang de mogelijkheid ontnomen om de volgende heerser van de Han-dynastie te worden.

Zhang Liang was daardoor zo wraakzuchtig geworden dat hij het volledige familiekapitaal gebruikte om een aanslag te beramen, die pas 12 jaar later werd uitgevoerd.

Het was praktisch onmogelijk om dicht bij Qin Shi Huang te komen, en daarom huurde Zhang Liang een sterke man die met grote precisie een hamer van 30 kilo naar zijn voertuig wierp.

Er kwam een man om het leven, maar Qin Shi Huang bleek zich toch in een ander voertuig te bevinden en overleefde de uitgekiende aanslag.

2. Dader liep er slordig bij

10 juli 1584

De Spaans-gezinde Balthasar Gerards was van plan om prins Willem I van Oranje, die vocht voor de onafhankelijkheid van Nederland, te vermoorden.

Maar hij wist niet hoe hij dat moest doen, want het was onmogelijk om dicht bij Willem I te komen met bijvoorbeeld een mes in je handen.

Balthasar had banden met de prins. Op 8 juli 1584 wil de prins hem echter naar Frankrijk sturen, waardoor Balthasars moordplan wankelt.

Balthasar roept uit dat hij zó toch niet naar Frankrijk kan, in oude kleren en schoenen. De prins geeft hem een zak geld en Balthasar koopt daar direct pistolen van.

De wapens blijken niet te werken, dus de volgende dag koopt Balthasar een ander pistool. Nog een dag later ziet hij zijn kans schoon als Willem na het eten de deur uit komt.

Balthasar vuurt drie kogels op hem af en vermoordt de prins. Het was 's werelds eerste aanslag met een vuurwapen.

3. Student bestempeld als criminele fanaticus

14 juni 1800

De Franse generaal Jean Baptiste Kléber sympathiseerde met de armen omdat hij zelf de zoon was van een eenvoudige huizenbouwer. Dat wist de Syrische student Suleiman el Halabi toen hij uitgedost als bedelaar aanklopte bij het huis van Kléber in Cairo.

De generaal begroette de bedelaar, en toen ze elkaar de hand schudden stak El Halabi hem vier keer met een stiletto.

De Osmaanse inlichtingendienst had El Halabib beloofd hem uit de gevangenis vrij te laten als hij Kléber vermoordde.

De Fransen executeerden de student echter en zijn schedel werd naar Parijs overgebracht, waar die werd gebruikt om geneeskundestudenten te leren over 'de anatomie van de criminaliteit en het fanatisme'.

Een woedende volksmenigte arresteert Charlotte Corday na de moord op Jean-Paul Marat.

4. In bad vermoord

13 juli 1793

De 24-jarige Charlotte Corday vreesde dat het terreurregime van de Franse Revolutie tot een burgeroorlog zou leiden. Ze zocht daarom Jean-Paul Marat op, volgens haar de hoofdverantwoordelijke.

Onder het voorwendsel dat ze 'kennis' had over een tegenrevolutie in de stad Caen werd ze binnengelaten bij Marat. Hij leed aan een huidziekte en moest lange tijd in bad doorbrengen, waar hij zat te schrijven toen Corday hem met een broodmes aanviel en hem ter plekke vermoordde.

5. Lincoln in het theater vermoord

15 april 1865

John Wilkes Booth was een prominent lid van een acteursfamilie en was een bekend speler in het Ford’s Theatre in Washington D.C.

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in 1861-1865 raakte zijn carrière echter op de achtergrond omdat hij zo bezeten was van zijn plan om – in het belang van de zuidelijke staten – president Abraham Lincoln te ontvoeren.

Het lukte hem niet, maar toen Booth op 15 april 1865 een week na de capitulatie van de zuidelijke staten erachter kwam dat Lincoln de avondvoorstelling zou bijwonen, zag hij zijn kans schoon.

Hij gebruikte zijn invloed bij Ford’s om bij de loge van de president te komen, en daar schoot hij hem neer.

6. Koning respectvol vermoord

12 mei 1863

Radama II was slechts twee jaar koning van Merina in Madagascar.

In die periode opende hij het land voor het westen, ging hij een bondgenootschap aan met Engeland, liet hij Franse investeerders toe en liet hij christelijke missionarissen hun activiteiten hervatten.

Hij maakte veel vijanden, en op 12 mei 1863 werd de koning door onbekenden vermoord. Ze respecteerden de ongeschreven wetten des lands, die het verbieden koninklijk bloed te laten vloeien, en hij werd met een zijden sjaal gewurgd.

7. De man die de man vermoordde die Jesse James vermoordde

8 juni 1892

Robert Ford werd in 1882 ter dood veroordeeld voor de moord op zijn bendeleider, de rover Jesse James. Maar de rechtbank verleende hem gratie omdat hij een nog zwaardere crimineel had vermoord. Ford verdiende daarna zijn brood met poseren voor foto's.

In 1892 werd Ford zelf vermoord door Edward Capehart O’Kelley, die nu voortleefde als de man die de man vermoordde die Jesse James vermoordde. Ook een manier om beroemd te worden.

Het lichaam van de Russische monnik Raspoetin.

8. Korset rekte het leven van keizerin

10 september 1898

Tijdens een boottocht bij een bezoek aan Genève werd keizerin Elisabeth van Oostenrijk door de jonge anarchist Luigi Lucheni aangevallen. Hij stak haar met een lange naald, maar iedereen dacht dat Elisabeth ongedeerd was.

Aan boord voelde ze zich echter niet lekker en twee uur later overleed ze. De naald had haar hart doorboord, maar haar strak vastgemaakte korset had de bloeding deels gestelpt en haar onvermijdelijke dood een paar uur uitgesteld.

'Ik wilde iemand van het koningshuis doden, maakte niet uit wie,' zei Lucheni daarna. Maar hij gaf ook toe dat hij vergeefs naar een prins had gezocht, en daarom maar Elisabeth had genomen.

9. Snel handelen in Sarajevo

28 juni 1914

De Bosnische Serviër Gavrilo Princip was een van de zeven mannen die op 28 juni 1914 van plan was de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand tijdens diens bezoek aan Sarajevo te vermoorden.

De eerste van hen trok zich terug. De tweede gooide een bom, maar raakte de verkeerde auto, waarna de rest van de rit door de stad razendsnel via een alternatieve route werd afgelegd.

Princip stond op het punt te vertrekken toen hij het cortège van de aartshertog opmerkte. De chauffeur was een verkeerde straat in gedraaid en toen hij remde en achteruit wilde, sloeg de motor af.

Princip bedacht zich geen tweede keer, pakte zijn FN Model 1910 pistool en schoot Franz Ferdinand neer.

10. 'Gekke monnik' stierf onder het ijs

16 december 1916

In de laatste dagen van de Romanov-dynastie besloot een groep adellijken onder leiding van prins Felix Joesoepov Raspoetin te vermoorden, omdat ze vonden dat hij te veel macht aan het hof had.

Ze lokten Raspoetin, ook wel de 'gekke monnik' genoemd, naar een bijeenkomst in het paleis van Joesoepov, waar ze hem rode wijn met kaliumcyanide gaven, hem in elkaar sloegen en vervolgens vier keer op hem schoten.

Daarna gooiden ze hem onder het ijs van de rivier de Mojka. Toen Raspoetin drie dagen later werd gevonden, bleek uit de autopsie dat hij in het ijskoude water was verdronken.