Jeff Widener/AP/Ritzau Scanpix
Tankman

Wat gebeurde er met de ‘Tankman’ op het Plein van de Hemelse Vrede?

Op 5 juni 1989 moeten Chinese tanks een gigantische demonstratie in Peking neerslaan. Met boodschappentassen in de hand neemt één man het op tegen een van de machtigste legers.

Een colonne tanks rolt over de brede boulevard in Peking als een man in zijn eentje naar voren loopt en pal voor de voorste tank gaat staan. Het voertuig stopt een paar meter van de man vandaan, en de man en de tank staan een paar seconden afwachtend tegenover elkaar.

De stoet stilstaande tanks wordt daardoor steeds langer. De voorste tank buigt naar rechts om de man te ontwijken, maar hij doet een paar stappen opzij en staat weer voor de tank.

VIDEO: Bekijk hoe de Tankman de voertuigen blokkeert

Leger vermoordt burgers

Het is 5 juni 1989 en de man voor de tank, die later bekend zal komen te staan als de ‘Tankman’, heeft het grootste leger ter wereld een paar minuten tot stilstand gebracht. Foto’s van de opstandige Chinese man gaan direct de hele wereld rond, waardoor hij een symbool van de Chinese vrijheidsstrijd wordt.

De tanks waar de man voor is gaan staan, hadden een dag eerder een groot protest tegen China’s communistische regime neergeslagen.

Zeven weken lang hadden demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking om politieke hervormingen gevraagd voordat het leger het vuur opende. Er werden duizenden burgers gedood.

VIDEO: Het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede

Niemand weet wie de Tankman is

Drie decennia later is de identiteit van de Tankman nog steeds onbekend.

Volgens sommigen werd de man gearresteerd en na de demonstraties geëxecuteerd. De journalist Jan Wong heeft echter bronnen binnen de regering en houdt vol dat China niet weet wie de Tankman, die nog steeds in China zou wonen, is geweest. En Zuid-Koreaanse media hebben gemeld dat hij is gevlucht naar Taiwan.

In 2003 sprak Jiang Zemin, secretaris-generaal van de Chinese Communistische Partij tussen 1989-2002, zich uit over de Tankman. Jiang Zemin zei dat de man ‘nooit werd gearresteerd’. Daaraan voegde hij toe: ‘Ik weet niet waar hij nu is’.