Travelers in the Middle East Archive
Cannabis

Wanneer werd cannabis illegaal?

650 jaar geleden vaardigde een Arabische emir het eerste verbod uit op cannabis, en de straf op overtreding was niet mild. Maar dat weerhield zijn onderdanen er niet van om wiet te roken.

Een van de oudst bekende verboden op cannabis werd in 1378 ingevoerd in Arabië. De emir Soudom Sheikhouni had er zo genoeg van dat zijn onderdanen de hele tijd stoned voor zich uit zaten te kijken in plaats van te werken, dat hij wiet verbood.

De emir liet alle wietplanten in de regio weghalen en bepaalde dat bij iemand die werd betrapt op het roken van wiet, alle tanden zouden worden uitgetrokken.

Het verbod had niet het gewenste effect, want een kleine 20 jaar later was het cannabisgebruik onder Sheikhouni’s onderdanen alleen maar gestegen.

Koning: U wordt een dwaas gelijk!

Het volgende bekende verbod werd vier eeuwen later uitgevaardigd door koning Andrianampoinimerina. In 1787 hervormde hij de wetgeving in Madagaskar en werd bepaald dat het gebruik van cannabis een asociale handeling was, die schadelijk was voor de maatschappij en met de dood kon worden bestraft.

‘Als u hennep rookt, wordt u een dwaas gelijk. Als u de lange bladeren rookt, raakt u buiten zinnen. Daarom verbied ik het,’ zei de koning. Maar zelfs de doodstraf kon geen einde maken aan het roken van hasj in zijn rijk.

In de 19e eeuw verboden meerdere landen net als koning Andrianampoinimerina het roken van wiet, zoals Mauritius, Singapore en Griekenland.

Begin 20e eeuw werd het verbod algemener, en in 1925 nam de Volkenbond, een voorloper van de VN, het eerste internationale verbod op cannabis aan.

Dat gebeurde middels het Internationaal Opiumverdrag, waarin hasj werd opgenomen in de lijst met gevaarlijke verdovende middelen, die internationaal aan banden moesten worden gelegd.

Maar pas na de Tweede Wereldoorlog werd cannabis op veel plekken in Europa verboden. Nederland heeft sinds de jaren 1980 een gedoogbeleid.

Hoe lang gebruiken we al cannabis?

De oorsprong van het gebruik van cannabis door de mens is onduidelijk. Maar historici denken dat de oude Chinezen 10.000 jaar geleden als eersten de plant gingen gebruiken.

Wierookvat
© Xinhua Wu

10.000 v.Chr.

Cannabis is een van de eerste planten die we cultiveerden. Dit gebeurde zo’n 12.000 jaar geleden in het noordwesten van China. Het werd hier ook meteen als verdovend middel gebruikt. In 2019 werden sporen van cannabis aangetroffen in wierookvaten op een 2500 jaar oude begraafplaats.

Assyrië
© Sailko

2000 v.Chr.

Vanuit Azië verspreidde cannabis zich naar het Midden-Oosten. Tot de eerste gebruikers behoorden de Assyriërs in het huidige Irak. Zij gebruikten cannabis als wierook en noemden de drug qunabu – een woord dat waarschijnlijk de oorsprong is van het moderne ‘cannabis’.

Scythen
© ArchaiOptix

500 v.Chr.

De eerste schriftelijke bron die cannabis noemt, is de Griek Herodotus (ca. 484-425 v.Chr.). Hij vertelt dat de Scythen, een Aziatisch ruitervolk, cannabiszaden op hete stenen gooiden en de rook inademden. ‘Ze gilden van genot bij dit stoombad,’ schrijft de historicus.