Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Wanneer kregen ­batterijen letters?

Batterijen waren er aanvankelijk in allerlei soorten en maten, wat tijdens de Eerste Wereldoorlog lastig was voor het Amerikaanse leger. Daarom kwamen er aanbevelingen van de overheid voor de vorm van batterijen.

Shutterstock

In 1836 maakte de Britse scheikundige John Frederic Daniell de eerste bruikbare batterij, die stroom leverde aan de destijds nieuwe telegrafen.

In de decennia erop ontwikkelden Daniells vele concurrenten allerlei typen batterijen, die qua grootte, vorm en technologie sterk van elkaar verschilden.

Na de Eerste Wereldoorlog besloot de Amerikaanse Council for National Defense dat het afgelopen moest zijn met de ongereguleerde batterijenmarkt.

In de oorlog waren al die batterijtypen een belemmering geweest voor het Amerikaanse leger, dus er was behoefte aan één duidelijke lijn.

Samen met andere instellingen schreef de raad in 1919 een aanbeveling voor de grootte van batterijen, die ook aangaf hoe producenten hun batterijen moesten testen om de beste kwaliteit te garanderen.

De normen werden in de loop der jaren aangepast naarmate er nieuwe batterijtypen en technologieën werden ontwikkeld. Zo werden er oplaadbare batterijen toegevoegd.

Letters worden ingevoerd

In 1928 nam de American Standards Association, die industriële standaarden in de VS coördineert, de aanbevelingen van de raad formeel over, en er kwam een uitgebreide lijst met batterijformaten.

De kleinste batterijen kregen de aanduiding A, en grotere batterijen kregen de letter B, C, enzovoort. In de loop der tijd zijn diverse originele batterijtypen afgedankt, en nu worden AA, AAA, C en D het meest gebruikt.

In Europa werd pas in 1957 één standaard aangenomen voor batterijen. Later is deze met de Amerikaanse geharmoniseerd.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg