Shutterstock
Hennepplanten

Wanneer gingen we wiet roken?

Historische bronnen en archeologische vondsten duiden erop dat we 2500 jaar geleden al begonnen met blowen.

Cannabis en andere kruiden worden al sinds mensenheugenis gerookt. Een van de vroegste bronnen die het gebruik van cannabis noemen, is de Griekse historicus Herodotus (ca. 484-425 v.Chr.).

Volgens Herodotus sloten de sjamanen van de Scythen, een Aziatisch ruitervolk, zich op in tenten. Daar ‘namen ze hennepzaden en gooiden ze die op roodgloeiende stenen’. Herodotus vertelt dat ‘de Scythen joelden van opwinding bij dit stoombad’ als ze de bedwelmende rook inhaleerden.

Brander met stenen

Bij begrafenissen 2500 jaar geleden werd cannabis gebrand in wierookbranders.

© Xinhua Wu

Mensen werden 2500 jaar geleden al stoned

Het oudste archeologische bewijs dat cannabis als roesmiddel werd gebruikt, stamt uit ca. 500 v.Chr. In 2019 voerden Duitse en Chinese onderzoekers chemische analyses uit van 10 branders die waren gevonden op een begraafplaats in West-China. De branders bleken sporen van cannabis te bevatten met een hoge concentratie van de psychoactieve stof THC. Waarschijnlijk werd er in het kader van begrafenisrituelen cannabis in gebrand.

In 1378 werd een van de allereerste cannabisverboden ingevoerd, door de Arabische emir Soudoun Sheikouni. Begin 20e eeuw was cannabis vrijwel overal verboden, maar later heeft een aantal landen de maatregelen versoepeld. In Nederland wordt recreatief gebruik sinds 1976 gedoogd.