Waarom wil India Bharat heten?

De Indiase premier zorgde voor veel gefronste wenkbrauwen toen hij zichzelf tijdens de recente G20-topvoorstelde als leider van Bharat. Hoewel deze naam historische waarde heeft voor de Indiërs, wordt hij in het Westen zelden gebruikt.

De Indiase premier Narendra Modi met opgeheven vinger

Het bord met ‘Bharat’ van de Indiase premier deed veel wenkbrauwen fronsen tijdens de G20-top in New Delhi.

© Ho/Newspix International/Ritzau Scanpix

Toen de Indiase premier Narendra Modi in september 2023 zijn plek innam op de G20-top in New Delhi, trok het bord op zijn tafel veel aandacht.

In plaats van ‘India’ stond er ‘Bharat’.

Hoewel deze naam voor enige verwarring zorgde, is het geen nieuwigheid. Bharat is een hindoenaam voor India, die door veel etnische groepen wordt gebruikt.

De Indiase grondwet van 1949 noemt de naam als een van de twee officiële van het land.

Sinds de hindoenationalist Modi in 2014 aan de macht kwam, wordt Bharat vaker gebruikt in officiële context.

Steden zijn van naam veranderd

Modi wilde afstand nemen van het verleden van India als Britse kolonie, en verschillende Indiase steden hebben al een meer plaatselijke naam gekregen – zo is Bombay Mumbai geworden.

Terwijl ‘India’ Europese wortels heeft, komt ‘Bharat’ voor in 2000 jaar oude Sanskrietteksten als naam van een van de oorspronkelijke stammen van India.

Modi en zijn partijgenoten hebben verklaard dat de naam Bharat een poging is om ‘onszelf te bevrijden van de slavenmentaliteit’ uit het koloniale tijdperk.

Maar critici vrezen dat de naam ook een poging is om moslims weg te moffelen uit de geschiedenis van het land en India neer te zetten als een natie van uitsluitend Hindoes.

De naam kan gezien worden als een poging om te verdoezelen welke invloed het islamitische Mogolrijk, dat van de 16e tot de 18e eeuw het huidige India grotendeels besloeg, heeft gehad op de moderne natie.