Waarom werd Bonn de hoofdstad van West-Duitsland?

Met Bonn als hoofdstad hoefde bondskanselier Adenauer niet te verhuizen.
Toen West-Duitsland in 1949 ontstond, zochten de politici een tijdelijke hoofdstad. Het kleine, anonieme Bonn was hiervoor perfect geschikt. Ook drie andere steden werden overwogen: Frankfurt, Kassel en Stuttgart. Maar Kassel lag te dicht bij de Russische bezettingszone Oost-Duitsland, en Stuttgart stond er economisch slecht voor. Frankfurt lag meer voor de hand dan Bonn. De stad vervulde van oudsher een spilfunctie en er stond een parlementsgebouw waar de regering zo in kon trekken.
Maar juist omdat Frankfurt zo’n logische keuze was, werd de stad gepasseerd. Want de West-Duitse politici droomden van een verenigd Duitsland met Berlijn als hoofdstad. Ze vreesden dat Frankfurt een permanente hoofdstad zou worden als ze hier neerstreken. Vooral de toekomstige bondskanselier Konrad Adenauer maakte zich sterk voor Bonn als hoofdstad, wellicht omdat hij zelf uit die streek afkomstig was.
Toen Duitsland werd verenigd, bleek dat de angst dat de tijdelijke hoofdstad een permanente hoofdstad werd, gegrond was: veel West-Duitse politici wilden zelfs in het nietige Bonn blijven. Na veel gebakkelei werd de verhuizing naar Berlijn met 338 tegen 320 stemmen aangenomen. En nog altijd zijn veel overheidsinstellingen in Bonn gevestigd.