RIA Novosti
Stalingrad in puin

Waarom veranderde Stalingrad in Wolgograd?

In 1961 veranderde Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov de naam van de stad Stalingrad in Wolgograd. Maar Stalingrad was niet zomaar een stad, en de Russen waren het niet eens met de naamsverandering.

Op 10 november 1961 werd de naam van de Russische stad Stalingrad in Wolgograd veranderd. Dat besliste de leider van de Sovjet-Unie, Nikita Chroesjtsjov, die af wilde van de erfenis van zijn beruchte voorganger, Jozef Stalin.

Chroesjtsjov had zelf deelgenomen aan Stalins zuivering van politieke tegenstanders, maar toen hij na Stalins dood in 1953 aan de macht kwam, begon hij aan hervormingen.

Stalingrad in puin

Stalingrad werd volledig met de grond gelijk gemaakt tijdens de veldslag met de Duitsers in 1942-1943.

© RIA Novosti

De hervormingen hadden ten doel de Sovjet-Unie te bevrijden van het juk van Stalin.

Het beslissende keerpunt kwam in 1956, toen Chroesjtsjov zich op het congres van de communistische partij uitsprak tegen Stalins dictatoriale bewind, dat het Sovjetvolk in ‘onzekerheid, angst en zelfs wanhoop’ had achtergelaten.

Stalingrad is een populaire naam

Onmiddelijk werden standbeelden van Stalin vernietigd en steden die naar Stalin vernoemd waren, kregen een andere naam. Zo ook Stalingrad, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de bloedigste slagen, met 2 miljoen doden, had plaatsgevonden.

Stalingrad in puin

De Slag om Stalingrad was extreem bloedig en de strijd werd van huis tot huis uitgevochten.

© RIA Novosti

Voor veel Russen was Stalingrad hét symbool voor de Russische vechtlust, dus de naamsverandering was zeer omstreden. Sinds 1961 zijn er vele pogingen in het werk gesteld om de naam terug te veranderen.

In 2013 werden er voor die verandering nog 50.000 handtekeningen overhandigd aan de Russische president, Vladimir Poetin.

Poetin zelf heeft gezegd dat de beslissing bij de lokale overheden berust.