Galmandakh Amarsanaa/Christina Warinner/The DairyCultures Project
De Xiongnu

Vrouwen bestuurden multi-etnisch nomadenrijk

Nieuw DNA-onderzoek onthult dat vrouwen 2000 jaar geleden de Aziatische steppen bestuurden – met talloze mannelijke bedienden. De resultaten veranderen ons beeld van het multi-etnische Xiongnu-rijk.

Een nieuwe studie laat zien dat de samenleving van de Chinese Xiongnu-nomaden, die de Centraal-Aziatische steppen bestuurden tussen 300 v.Chr. en 100. n.Chr., sterk matriarchaal was.

De studie is uitgevoerd door een internationaal team van onderzoekers uit onder meer de VS en Duitsland, dat door onderzoek van vele Xiongnu-graven heeft kunnen constateren dat vrouwen de dienst uitmaakten in het nomadenrijk.

‘We ontdekten dat de aristocratische elitegraven van vrouwen waren,’ vertelt Christina Warriner, hoogleraar antropologie aan Harvard University.

‘Hier zien we volgens mij dat legers van Xiongnu-krijgers eropuit trokken om het koninkrijk uit te breiden, en dat vrouwen regeerden.’

De Xiongnu speelgoed

In de graven werden onder meer miniatuur pijl-en-bogen gevonden, die waarschijnlijk dienden als speelgoed voor kinderen van de Xiongnu.

© Bryan K. Miller

Nomadenrijk was multi-etnisch

De DNA-studies van de vele Xiongnu-graven gaven meer informatie prijs.

‘We dachten dat het Xiongnu-rijk uit een lange reeks clans bestond, die allemaal vrij homogeen waren,’ zegt Warriner. ‘Maar nu weten we dat dat niet klopt. Ze waren genetisch zeer verschillend, zelfs binnen de losse samenlevingen.’

Warinner en haar collega’s van onder meer Harvard University en het Duitse Max Planck Instituut merkten echter op dat juist onder de besturende, aristocratische vrouwen, de genetische variatie het kleinst was: een teken dat de vrouwen de macht behielden door een elite te creëren die intern trouwde.

Rondom de aristocratische vrouwen lagen bovendien mannen begraven, die volgens de archeologen bedienden waren. Ze hadden een zeer gevarieerd genetisch profiel en zouden uit alle uithoeken van het rijk afkomstig zijn.