Wereldoorlogen staken Europese monarchieën in brand
Het eind van de Eerste Wereldoorlog werd het begin van een lange tijd waarin rijken als dominostenen omver gingen – eerst viel het Ottomaanse Rijk uiteen, daarna was de Russische tsaar aan de beurt. Ook brokkelden gedurende de hele 20e eeuw Europese monarchieën met hun lange tradities weg.

De koning van het fascistische Kroatië trad in 1943 af.
Duitse Rijk: Opvliegende keizer kwam naar Utrecht
Wilhelm II werd in 1888 op zijn 29e keizer en stond al snel bekend als een eigenwijs, zelfingenomen en driftig mannetje.
Vrijwel meteen ontdeed Wilhelm zich van de IJzeren Kanselier, Otto von Bismarck, die de ambities van de jonge monarch in de weg stond.
Na de verloren wereldoorlog (1914-1918) eisten de geallieerden het aftreden van de Duitse driftkikker, en zelfs zijn eigen volk was hem zat.
Toen de keizer het land moest ontvluchten, ging hij naar het neutrale Nederland, waar hij Huis Doorn in Utrecht betrok.
Hier hield hij zich onledig met jagen, archeologie en houthakken. Dat laatste deed hij met zo’n ijver dat er in de wijde omtrek van het kasteel geen boom meer overeind stond.
De ex-keizer hoopte in de jaren 1930 dat de nazi’s de Duitse monarchie in ere zouden herstellen, maar ze verboden juist alle monarchistische partijen.
Na de invasie in Nederland in 1940 schreef hij aan Hitler: ‘Ik hoop dat de Duitse monarchie onder uw leiderschap geheel hersteld zal worden.’
Hitlers reactie: ‘Wat een dwaas!’
Wilhelm stierf een jaar later op 82-jarige leeftijd en werd in Doorn bijgezet.
Daar ligt hij nog steeds, maar als Duitsland ooit weer een monarchie wordt, zal zijn lichaam conform zijn laatste wens daar herbegraven worden.