Deze historische gebeurtenissen vormen het decor van een verhaal over intriges en machtsstrijd binnen het Britse koninklijk huis. Het is een sterke zet van de makers om de geschiedenis weer te geven door de ogen van de royals, maar het komt de geloofwaardigheid niet ten goede.
Het Britse koningshuis staat erom bekend dat het niet graag een inkijkje biedt in het dagelijks leven op Buckingham Palace, en The Crown staat dan ook bol van de aannamen, artistieke vrijheden en verzonnen dialogen. Dit mengsel van feit en fictie heeft veel stof doen opwaaien in Groot-Brittannië.
De conservatieve minister van Cultuur Oliver Dowden zei na de première van seizoen vier, over de relatie tussen kroonprins Charles en prinses Diana:
‘Ik ben bang dat kijkers die deze gebeurtenissen niet hebben meegemaakt, feit en fictie niet van elkaar kunnen onderscheiden.’
Feit en fictie lopen door elkaar
De koninklijke familie heeft zich in het openbaar niet uitgelaten over The Crown, maar volgens bronnen winden de royals zich elk seizoen meer op over de serie. En als je de beweringen naloopt, is de irritatie binnen het koninklijk huis niet helemaal ongefundeerd.
Zo is er bijvoorbeeld geen bewijs dat prins Charles dagelijks belde met zijn toenmalige minnares Camilla Parker Bowles terwijl Diana in haar eentje op haar kamer voor de tv zat, zoals in de serie te zien is. Volgens de Britse koningshuisdeskundige Hugo Vickers hadden Charles en Camilla de eerste jaren van zijn huwelijk met Diana nauwelijks contact.
Maar niet alleen de koninklijke familie is het slachtoffer van geschiedvervalsing. In het eerste seizoen draait een hele aflevering om de giftige smog die Londen in 1952 bedekte. Deze dichte mist was een grote tragedie die 12.000 inwoners van de Britse hoofdstad fataal werd.
Dat een van die slachtoffers de persoonlijke secretaris van Churchill was en dat de aarzelende premier hierdoor eindelijk in actie kwam, is echter pure fictie. Die secretaris bestond helemaal niet.
De manier waarop de omstreden Britse premier Margaret Thatcher wordt neergezet, doet de werkelijkheid meer eer aan. De focus ligt vooral op de moeizame verhouding tussen de vorstin en de Iron Lady. Het koninklijk huis uitte nooit in het openbaar kritiek op Thatcher en haar beleid, maar volgens historicus Dean Palmer, auteur van het boek The Queen and Mrs Thatcher uit 2016, hielden de twee vrouwen vast aan starre omgangsvormen tijdens hun wekelijkse bespreking.
‘Het ijs tussen de twee ontdooide nooit,’ schrijft Palmer.
Visueel imposant familiedrama
Een aspect dat alle lof verdient, zijn de werkelijkheidsgetrouwe beelden. Met een prijs van 13 miljoen dollar per aflevering is The Crown de duurste serie ter wereld, en dat is te merken aan de aandacht die is besteed aan kostuums, decors en figuranten.
De meeste afleveringen draaien om echte gebeurtenissen, van de kroning van Elizabeth tot de IRA-moord op prins Philips oom lord Mountbatten, die zo fraai verbeeld zijn dat je je wel moet laten meevoeren terug in de tijd.
Hoewel er vrijelijk geruchten door de historische feiten worden gemengd, is The Crown uiteindelijk een meeslepend en indrukwekkend epos over tientallen jaren van koninklijk drama.
HISTORIA’S OORDEEL: 4/6 STERREN