Gary Lee Todd

Raadsel rond dood Dzjengis Khan opgelost

Een internationaal team heeft eindelijk ontdekt of de machtigste man ter wereld in de 12e eeuw werd vermoord door een vrouw.

Al sinds de begrafenis van de grote Mongoolse leider Dzjengis Khan in 1227 is zijn doodsoorzaak een raadsel. Viel de grootkhan van zijn paard? Had hij een ontstoken wond van een gevecht? Of werd hij vermoord door een slavin?

Het mysterie ontstond doordat de Mongoolse stamhoofden er alles aan deden om de dood van hun heerser in de doofpot te stoppen. Toen Dzjengis Khan plotseling stierf, waren de Mongolen al 20 jaar in een oorlog verwikkeld met de Chinese Tangut-dynastie.

Nu denkt een Italiaans-Australisch onderzoeksteam er eindelijk achter te zijn hoe de grootste veroveraar aller tijden aan zijn einde kwam.

Ögedei Khan

Dzjengis Khans zoon Ögedei Khan volgde in 1229 zijn vader op als heerser van het Mongoolse Rijk.

© National Palace Museum in Taipei

Pest trof Mongoolse leger

De onderzoekers bestudeerden talloze schriftelijke bronnen uit de tijd rond de dood van Dzjengis Khan.
De belangrijkste daarvan is het verslag van de Chinese ambtenaar Yelü Chucai (1190-1244). Yelü Chucai was een hoveling van Dzjengis Khan en meldde dat duizenden soldaten van diens leger in 1226 aan de builenpest leden.

Een andere Chinese bron schrijft dat de grootkhan in de acht dagen voor zijn dood ziek was, en volgens de Perzische geschiedschrijver Ata-Malik Juvayni (1226-1283) werd Dzjengis Khan ‘overmeesterd door een ongeneeslijke ziekte’.

De onderzoekers denken dat er op basis van deze bronnen ‘een retrospectieve diagnose’ kan worden gesteld: de pest.

Andere theorieën, zoals dat Dzjengis Khan in zijn slaap werd doodgestoken door een Chinese prinses die tot zijn oorlogsbuit behoorde, verwijzen ze naar de prullenbak.