Professor werpt licht op raadsel koning Arthur

Een gepensioneerde expert meent een 1400 jaar oud raadsel te hebben opgelost en het mythische kasteel Camelot van koning Arthur te hebben gevonden bij het Noord-Engelse York.

Koning Arthur

Er zijn niet veel tastbare bewijzen voor het leven van de mythische koning Arthur, maar nu denkt een professor het kasteel Camelot te hebben gevonden.

© N.C. Wyeth

De meesten kennen de legende wel van koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel, die Engeland verdedigden tegen de Saksen.

Veel van de verhalen over de mythische koning zijn echter niet te bewijzen door historici. Nu beweert de gepensioneerde hoogleraar Peter Field echter dat hij weet waar het beroemde kasteel Camelot stond.

Peter Field, deskundig op het gebied van literatuur over koning Arthur, bestudeerde een aantal oude Romeinse kaarten van Engeland en ontdekte op twee plaatsen een kasteel met de naam Camulodunum, dat ‘slot van de god Camulus’ betekent.

Hij is ervan overtuigd dat de naam van deze plaatsen later is verbasterd tot Camelot, en dat koning Arthur daar gewoond heeft.

Slot stond bij York

Een van de plekken op de kaart bevond zich echter op vijandelijk grondgebied, dat was veroverd door de Saksen toen koning Arthur Engeland in de 6e en begin 7e eeuw zou hebben verdedigd. Daarom kon Camelot daar in ieder geval niet gestaan hebben.

Het tweede kasteel stond bij de plaats Huddersfield in de buurt van York in het noorden van Engeland, en dat zou de perfecte plaats zijn voor de burcht van koning Arthur, zo concludeert de professor.

‘York is een stad die de Britten in handen moesten zien te houden, wilden ze de invasie van de Saksen een halt kunnen toeroepen,’ aldus Peter Field in de Britse krant Daily Mail.

De verhalen over koning Arthur en de ligging van zijn kasteel zijn al jaren een hot item onder historici. Verschillende plaatsen in Zuid-Engeland zijn al aangewezen als Camelot.