Toen koningin Elizabeth II op 8 september 2022 op 96-jarige leeftijd overleed, had ze 70 jaar en 214 dagen op de Britse troon gezeten – de langste regeertermijn aller tijden van een Britse vorst.
In al die jaren slonk het aantal landen waarover Elizabeth regeerde doordat sommige landen de banden met Groot-Brittannië verbraken en republieken werden.
In totaal zwaaide ze de scepter over maar liefst 32 soevereine staten, waarvan er 15 Elizabeth II nog steeds als staatshoofd erkenden toen ze stierf.
Afrikanen namen afscheid
De regeertermijn van Elizabeth was een tijd van grote veranderingen. Het machtige Britse rijk viel langzaam uit elkaar.
Ooit was het het grootste rijk aller tijden, maar het begon flink te krimpen toen veel koloniën in Afrika en het Caribisch gebied in de jaren 1960 en 1970 onafhankelijk werden van de Britten.
De nieuwe Afrikaanse staten hielden Elizabeth vaak nog een paar jaar als vorstin, waarna ze parlementaire republieken werden.
Op die manier verloor Elizabeth II haar positie als staatshoofd van onder meer Ghana, Nigeria, Oeganda en Malawi.
Exotische eilanden bleven
In het Caribisch gebied en de Stille Oceaan ging het anders. Elizabeth regeerde hier over een hele reeks staatjes, die veelal ook in de jaren 1970 onafhankelijk werden.
Maar terwijl de Afrikaanse landen met Elizabeth en de monarchie braken, bleven de eilandstaatjes haar trouw. Voor de meeste eilanden was het in politiek en economisch opzicht gunstig om de koningin te behouden.
Tot op de dag van vandaag erkennen exotische eilandstaten als de Salomonseilanden, Tuvalu en Saint Lucia de Britse vorst, inmiddels Charles III, als staatshoofd.