Nawrocki/ClassicStock/Getty Images

Onderzoekers vinden het veld dat van Hendrik VIII een tiran maakte

In 1536 viel de koning van Engeland tijdens een riddertoernooi van zijn paard en raakte hij onder het dier bekneld. Nu hebben archeologen de plaats gevonden waar de majesteit voorgoed veranderde.

Hendrik VIII hield van lansduels te paard, en hij stond bekend als een geduchte ridder. Maar tijdens een duel in januari 1536 bij Greenwich Palace in Londen ging het mis.

De koning kreeg zijn zwaar bepantserde hengst op zich en raakte buiten bewustzijn.

Hendrik VIII herstelde nooit van de verwondingen die hij opliep, en de pijn veranderde hem van een milde heerser in een wrede tiran.

Nu hebben onderzoekers van de universiteit van Greenwich de historisch belangrijke plaats gevonden, die Engeland in de 16e eeuw zo dramatisch beïnvloedde.

Hendrik VIII

Hendrik VIII werd vijf jaar voor de nare val op het ridderveld geportretteerd. Toen was hij nog een slanke, gespierde en levenslustige man in de bloei van zijn leven.

© Royal Collection

Greenwich Palace werd afgebroken na Hendriks dood, en op die plek kwam een groot ziekenhuis.

Om het ridderveld te lokaliseren, gebruikten de onderzoekers een grondradar, die elektromagnetische golven de grond in stuurt en de weerkaatste golven opvangt.

Op de foto’s zagen de onderzoekers de omtrek van een achthoekige tribune, waar prominente toeschouwers de ridderduels van de vorst volgden.

Zie ons grote artikel over het ongeluk waardoor Hendrik voorgoed veranderde:

Hendrik VIII, Greenwich Palace

De korrelige beelden van de grondradar laten twee achthoeken zien in de rode cirkels. Greenwich Palace stond juist bekend om zijn achthoekige tribunes.

© Captivate, Wessex Archaeology

‘Het is onwaarschijnlijk dat de achthoek niet een van de twee torens is die langs het veld stonden,’ legt projectleider Simon Withers van de universiteit Greenwich uit.

Volgens de metingen ligt het veld nu bijna 2 meter onder de grond.

In de tijd van Hendrik VIII was het 200 meter lang, zodat de paarden snelheid konden maken voordat de ridders elkaar troffen.