Onderzoekers ontdekken mysterieuze symbolen op Britse kroningssteen

Onderzoekers hebben de 152 kilo zware Schotse steen onder de troon van de Britse vorsten bestudeerd. De steen bevat tekens en symbolen die ontdekt zijn met laserscans en nieuwe röntgentechnologie.

Stone of Scone
© Historic Environment Scotland

Als koning Charles III plaatsneemt op de troon in de Londense Westminster Abbey, volgt hij een traditie die meer dan 700 jaar oud is.

Onder de zetel ligt een 152 kilo zware steen uit Schotland. Het is een symbool van de soevereiniteit van de Engelse vorsten over het noorden van het VK.

Maar nieuw onderzoek toont aan dat de steen een vergeten verhaal herbergt.

Met geavanceerde technieken hebben onderzoekers tekens en symbolen op de troon blootgelegd.

Onderzoekers verward door kruistekens

De geschiedenis van de steen, die zich ontvouwt vanaf de 13e eeuw tot nu, is grotendeels bekend.

In de middeleeuwen werd de troon van de vorsten van Schotland gekroond in Scone Abbey, een van de hoofdzetels van de Schotse koningen, en hij wordt daarom de ‘Stone of Scone’ of ‘Stone of Destiny’ genoemd, want dat was mogelijk de oorspronkelijke naam in het Gaelic.

De steen gaf aan dat de macht van de koning op een stevig fundament rustte.

Stone of Scone, Westminster Abbey, troon

Het zware zandstenen blok is voorzien van ijzeren handgrepen om het verplaatsen te vergemakkelijken.

© Westminster Abbey

Maar in 1296 wankelde de troon onder de Schotse koning. De Engelse koning Eduard I versloeg de Schotten in de Slag bij Dunbar, zo’n 50 kilometer ten oosten van Edinburgh, waar honderden ridders elkaar op het slagveld troffen.

Vervolgens zette hij de Schotse koning, John Balliol, gevangen in de Tower of London.

Hij nam de steen mee naar de hoofdstad, waar hij onderdeel werd van de troon van de Britse vorsten als teken van de Britse suprematie over de Schotten.

Stone of Scone, Romeinse cijfers, troon

Een laserscan toonde een reeks tot dan toe onzichtbare tekens in het oppervlak van de steen.

© Historic Environment Scotland

Dat er meer achter het verhaal van de steen zit dan het officiële verhaal suggereert, werd duidelijk toen onderzoekers de steen onlangs bestudeerden. Daarbij kwamen nieuwe details aan het licht.

Zo zijn er tekens te zien die bestaan uit drie kruisjes gevolgd door een soort ‘v’.

Wetenschappers verschillen van mening over de betekenis ervan. Ewan Campbell van de universiteit van Edinburgh denkt dat het primitieve kruissymbolen zijn.

Ewan Hyslop van Historic Environment Scotland, die de historische steen beheert, denkt eerder dat de tekens Romeinse cijfers zijn, al is het niet bekend wat ze dan betekenen.

‘De Romeinse cijfers zijn niet eerder gedocumenteerd. We weten niet waarom ze in de steen zijn gekerfd of waar ze op duiden. Maar we hopen dat ze in het onderzoek meegenomen zullen worden,’ vertelde Ewan Hyslop tegen livescience.com.

Bekijk hier een 3D-model van de steen, waarop de tekens te zien zijn

Metaalsporen kunnen resten zijn van reliekhouders

De onderzoekers vonden ook sporen van een koperlegering. De sporen zijn niet te zien met het blote oog, maar werden zichtbaar met een nieuwe techniek, XRF (röntgenfluorescentie).

Deze techniek geeft de chemische samenstelling van gesteenten en mineralen prijs. Zo bleek dat de steen in contact was geweest met een voorwerp van een koperlegering of messing.

‘Dit duidt erop dat er lange tijd een voorwerp op heeft gestaan, misschien een relikwie zoals een klok,’ zegt Ewan Campbell van de universiteit van Edinburgh.

Relieken, plukken haar, botten of andere resten van een overleden heilige of voorwerpen die nauw met die persoon verbonden zijn, waren populair in de middeleeuwen en werden bewaard in metalen schrijnen of klokvormen.

Troon, Westminster Abbey, Stone of Scone

De hoftimmerman van Eduard I, Walter van Durham, maakte de troon passend bij de steen.

De onderzoekers vonden ook sporen van gips op de steen, vermoedelijk een teken dat iemand ooit een mal van de steen heeft gemaakt. In de historische bronnen is geen sprake van een mal, dus ook hier tasten de onderzoekers in het duister.

Maar in 1950 werd de steen gestolen uit Westminster Abbey door vier Schotse studenten die hem wilden teruggeven aan Schotland. De steen werd pas vier maanden later teruggevonden, en het gerucht ging dat er in de tussentijd kopieën waren gemaakt. Daar kunnen de gipssporen dus vandaan komen.

De onderzoekers hopen dit en andere mysteries te ontrafelen in toekomstige studies, die zullen worden uitgevoerd met behulp van een nieuw 3D-model.

Maar eerst heeft de Stone of Scone een belangrijke rol te vervullen. Na jaren van debat over de relatie tussen Engeland en Schotland werd de steen in 1996 teruggegeven aan Schotland, nadat hij 700 jaar in Engelse handen was geweest.

Hij ligt momenteel in Edinburgh Castle, maar is in bruikleen gegeven aan Westminster Abbey. Zo kan koning Charles boven de oude steen plaatsnemen, zoals vele Engelse koningen voor hem.

Kijk hoe de Stone of Scone Schotland verlaat, begeleid door doedelzakken:

Video