Nationale heilige van Zweden stierf de marteldood

Nieuwe analyses van de koninklijke paarden van Erik IX bevestigen de legende over het gewelddadige levenseinde van deze Zweedse koning.

Volgens de legende is Erik de Heilige van Zweden een dramatische dood gestorven bij een kerk in Uppsala. Nu hebben onderzoekers nieuw bewijs gevonden.

© Mikael Wallerstedt

Hij staat op het stadswapen van Stockholm en heeft in Zweden de status van heilige en martelaar.

Toch is er relatief weinig bekend over koning Erik de Heilige, die van 1150 tot 1160 over grote delen van Zweden heerste.

De enige historische bron die verhaalt over de Zweedse koning, is een oude religieuze tekst uit de jaren 1290.

Hierin staat dat de koning op 18 mei 1160 door onbekende vijanden werd gemarteld en onthoofd voor de kerk van de Zweedse plaats Uppsala.

Nu heeft een onderzoeksteam van de universiteit van deze plaats aangetoond dat de legende hoogstwaarschijnlijk op waarheid berust.

Blote benen waren logisch doelwit

Sinds halverwege 2014 heeft het onderzoeksteam de 23 bewaard gebleven botten geanalyseerd van de heilig verklaarde koning, wiens stoffelijke resten sinds 1198 in de domkerk van Uppsala werden bewaard.

De botten van de benen van Erik de Heilige bevatten minstens negen steekwonden, en aan letsel aan zijn nekwervel is duidelijk te zien dat de koning werd onthoofd.

Volgens de onderzoekers tonen de vele steekwonden op de benen aan dat de Zweedse koning tijdens de aanslag een wapenrusting droeg, waardoor zijn blote benen een logisch doelwit waren voor de vijand.

Deense edele is hoofdverdachte

De hoogtechnologische analyses van de onderzoekers kloppen dus met het verslag van het levenseinde van de koning in de oude teksten:

Erik de Heilige werd tot bloedens toe gestoken, en toen hij zwaargewond op de grond lag trokken zijn vijanden hem zijn harnas uit en hieuwen ze hem het hoofd af.

Wie de daders waren van de aanslag op de Zweedse koning, is echter nog onbekend.

Historici hebben een Deense edele met de naam Magnus Henriksson aangewezen als hoofdverdachte, maar dat is nooit bevestigd.