Met een bezorgde uitdrukking op zijn gezicht richtte de Noorse koning Harald V zich tot zijn landgenoten tijdens de traditionele nieuwjaarstoespraak op de laatste avond van 2022.
De klimaatcrisis, de Russische inval in Oekraïne en een groeiend aantal vluchtelingen in Europa waren slechts enkele van de uitdagingen waar Noorwegen en de rest van Europa voor stonden toen het nieuwe jaar begon.
Maar er was geen reden tot wanhoop, benadrukte de toen 84-jarige koning. Empathie, menselijkheid en gemeenschapszin kenmerken het Noorse volk en zijn altijd een verdediging geweest tegen allerlei soorten crises en kwaad, zei Harald.
‘Ik geloof in praten met elkaar. De tijd nemen om te proberen elkaar te begrijpen – en geloven in het beste in elkaar. Het kan vermoeiend zijn, maar het is het op de lange termijn waard. Op deze manier kunnen we het Noorwegen dat we samen hebben opgebouwd behouden en versterken,’ zei Harald, en hij eindigde met een beroep op de Noren:
‘Iedereen kan bijdragen aan het versterken van het Noorwegen dat we samen hebben opgebouwd: door te erkennen dat we elkaar nodig hebben – zowel in de wereld als in het dagelijks leven. Door omhoog te kijken. En door te vragen: Wat kan ik voor je doen?’
Wat kan ik voor je doen?
De vraag ‘wat kan ik voor je doen?’ stond centraal in het koningschap van Harald V van Noorwegen.
Toen Harald op 17 januari 1991 werd gekroond in de Nidaros-kathedraal in Trondheim, maakte hij het motto van zijn vader en grootvader tot het zijne: ‘Alles voor Noorwegen.’
Sindsdien heeft de Noorse koning alles gegeven aan zijn vaderland en ernaar gestreefd om aanspreekbaar door zijn volk te blijven.
‘In zijn toespraken betoonde hij zich een zeer meelevende koning: hij heeft gesproken over pesten, zelfmoord en kinderen met een gebroken jeugd en heeft velen een koninklijk hart onder de riem gestoken. Hij is een zeldzaamheid: een bescheiden man in de verheven positie van koning. Ik denk dat dat de sleutel is tot het begrijpen van zijn succes,’ zei de Noorse historicus Harald Stanghelle naar aanleiding de 85e verjaardag van Harald V op 21 februari 2022.
Harald V heeft altijd prioriteit gegeven aan het persoonlijk ontmoeten van het Noorse volk en was tijdens zijn hele regeerperiode een hartstochtelijk pleitbezorger voor openheid, tolerantie en inclusie.
Het verenigende symbool van Noorwegen

De Noorse koninklijke familie is bijeen op de 80e verjaardag van koning Harald.
Zijn stijl heeft de Noorse koninklijke familie gemoderniseerd en het – in de ogen van sommigen – anachronistische instituut weer relevant gemaakt voor de Noorse bevolking voor zowel oudere als nieuwe generaties.
In een peiling uit 2022 steunde 81 procent van het volk de Noorse monarchie. Onder Noren van 16 tot 20 jaar was de steun niet veel minder (76 procent).
Toen Harald V een toespraak hield ter gelegenheid van zijn 25e jubileum als koning in 2016, vestigde hij zijn naam als het verenigende symbool van heel Noorwegen, dat alle mensen met open armen verwelkomt.
Noorwegen bestaat uit alleenstaanden, gescheiden mensen, gezinnen met kinderen en oudere echtparen. Noorwegen bestaat uit meisjes die van meisjes houden, jongens die van jongens houden en meisjes en jongens die van elkaar houden. Noren geloven in God, Allah, alles en niets. Noren houden van Grieg en Kygo (een Noorse dj, red.), Hellbillies (een Noorse rockband, red.) en Kari Bremnes (een Noorse zangeres, red.). Noorwegen, dat zijn wij,’ zei hij.
Feiten – Koning Harald V

Prins Harald in 1956 en 1944.
- Geboren op 21 februari 1937.
- Hij volgde de basisschool en daarna het gymnasium in Oslo.
- Volgde na zijn schooltijd een militaire opleiding in Noorwegen en studeerde van 1960 tot 1962 geschiedenis, economie en sociale wetenschappen aan het Balliol College in Oxford.
- Trouwde op 29 augustus 1968 met Sonja Haraldsen.
- Nam het koningschap van Noorwegen op zich op 17 januari 1991.
- Vader van kroonprins Haakon en prinses Märtha-Louise.
- Grootvader van vijf kleinkinderen.
Harald en zijn familie ontsnapten aan de nazi’s

De Noorse koninklijke familie keert in juni 1945, na de Tweede Wereldoorlog, terug uit ballingschap met de HMS Norfolk. Koning Haakon draagt een zwart uniform. Zijn zoon, kroonprins Olaf, staat naast hem met een baret. De huidige koning van Noorwegen, Harald, staat helemaal op de voorgrond.
Het leven van Harald V begon meteen dramatisch.
De latere koning was nog maar een paar jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de Noorse koninklijke familie moest vluchten met de Duitse Wehrmacht op hun hielen.
Om de overlevingskansen van de koninklijke familie te vergroten, splitste de familie zich op. De koning en kroonprins Olaf bleven in Noorwegen, terwijl de kroonprinses en haar drie kinderen naar Zweden vluchtten.
Van daaruit reisden Harald en zijn twee zussen met hun moeder naar de Verenigde Staten, waar ze verbleven in Washington D.C. tot de capitulatie van Duitsland in 1945. Daarna werd de koninklijke familie herenigd in Noorwegen.

Harald is een gebruikelijke koningsnaam in Noorwegen. De eerste was koning Harald Schoonhaar. Op de afbeelding krijgt Harald Schoonhaar het koninkrijk van zijn vader Halfdan de Zwarte. Illustratie uit het 14e-eeuwse IJslandse manuscript Flateyjarbók.
Jonge Noorse monarchie is heel ver terug te voeren
Toen Harald kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd geboren, was hij de eerste prins in 567 jaar die in Noorwegen ter wereld kwam.
Zijn vader, koning Olaf V, werd geboren als Deense prins, maar werd kroonprins van Noorwegen toen zijn vader, de latere Haakon VII, in 1905 aantrad als koning van het nieuwe, onafhankelijke Noorwegen.
Van 1396 tot 1905 viel Noorwegen eerst onder Deens en vervolgens onder Zweeds gezag en had het dus geen eigen vorst.
Na het uiteenvallen van de Unie van Kalmar in 1537, vormden Noorwegen en Denemarken een unie, maar Denemarken was het centrum van de macht.
In 1814 verloor Denemarken-Noorwegen een oorlog tegen Engeland en moest koning Frederik VI Noorwegen overdragen aan de koning van Zweden als onderdeel van de Vrede van Kiel.
In hetzelfde jaar kreeg Noorwegen zijn eigen grondwet, maar het land werd pas een onafhankelijk koninkrijk in 1905, toen Zweden zich terugtrok en prins Karel van Denemarken koning Haakon VII van Noorwegen werd.
De Noorse monarchie is dus relatief jong, maar de eerste Noorse koningen regeerden al meer dan 1000 jaar geleden.
Aan het eind van de 9e eeuw werd Harald Schoonhaar de eerste koning van heel Noorwegen.
Harald Schoonhaar wordt veelal gezien als de stichter van Noorwegen, en alle latere Noorse koningen worden beschouwd als zijn afstammelingen.
Geheime verkering
Prins Harald was al vanaf zijn geboorte voorbestemd voor een plaats in de Noorse geschiedenisboeken: hij zou de eerste Noorse koning worden die in het land was geboren sinds Olaf IV in 1370.
Maar het had weinig gescheeld of Harald V had nooit de troon bestegen.

Koning Harald V en koningin Sonja vierden in 2021 hun 30-jarig jubileum als koningspaar. Ze ontmoetten elkaar eind jaren 1950 en hielden hun verhouding geheim, want Sonja had geen blauw bloed in haar aderen.
Als tiener werd hij smoorverliefd op Sonja Haraldsen, de dochter van een koopman. Koning Olaf weigerde zijn zoon toestemming om met Sonja te trouwen, omdat ze niet van koninklijken bloede was.
Negen jaar lang hadden de kroonprins en Sonja Haraldsen in het geniep verkering.
Pas toen Harald zijn vader liet weten dat hij ongehuwd zou blijven – en dus de familielijn niet zou voortzetten – als hij Sonja niet zou krijgen, gaf koning Olaf toe.
Op 29 augustus 1968 kon Harald eindelijk een ring om de vinger van zijn geliefde doen in de kathedraal van Oslo.
De beste uitspraken van koning Harald

Harald V houdt een tv-toespraak op 23 juli 2011, na de terreur op Utøya.
De koning van Noorwegen is een begenadigd redenaar en staat bekend om zijn brede repertoire, van grappige oneliners tot ontroerende, wijze woorden. Dit zijn een aantal van Haralds bekendste uitspraken door de jaren heen:
Het jaarlijkse parlementaire diner in 2012
‘Ik moet toegeven dat ik het boek (over zijn vrouw, koningin Sonja, red.) met grote belangstelling heb gelezen. Eindelijk begin ik de vrouw te begrijpen die zoveel voor me heeft betekend en met wie ik zo lang heb samengeleefd. Sommigen zullen zeggen dat dat ook wel tijd werd. Maar sommige mannen zijn misschien een beetje traag van begrip.’
Nieuwjaarstoespraak in 2008
‘We zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat wij en onze medemensen een waardig leven kunnen leiden. Deze verantwoordelijkheid is niet iets wat ons gegeven wordt – het is een verantwoordelijkheid die we nemen.’
Het jaarlijkse parlementaire diner in 2008
‘Er wordt wel gezegd dat wijsheid met de jaren komt. Mijn ervaring is dat de jaren ook vaak alleen komen!’
Nieuwjaarstoespraak in 2019
‘Soms is het leven ondraaglijk. Voor sommigen wordt het zo donker dat niets meer helpt. Zelfs de liefde van hun naasten niet. Sommigen zien geen andere uitweg dan uit het leven te stappen. Degenen die achterblijven moeten verder leven. Armer – zonder degene van wie ze hielden.’
(Deze toespraak werd gehouden kort nadat Haralds schoonzoon Ari Behn zelfmoord had gepleegd, red.).
Schoonzoon is een Amerikaanse sjamaan
Sindsdien is het koninklijk paar bij elkaar. En met haar sterke sociale betrokkenheid en enorme kennis van kunst en cultuur heeft koningin Sonja net zo’n grote rol gespeeld in de modernisering van de Noorse koninklijke familie als haar man.
Ze hebben twee kinderen: kroonprins Haakon en prinses Märtha Louise.
De prinses heeft in de loop der jaren voor wat controverse gezorgd in Noorwegen. In 2002 deed ze afstand van haar financiële toelage en de titel ‘koninklijke hoogheid’, zodat ze haar eigen bedrijf kon beginnen.
Tegenwoordig heeft ze een relatie met de zelfbenoemde Amerikaanse sjamaan Durek Verrett.
De sjamaan heeft onder andere beweerd dat hij kanker kan genezen en terreuracties kan voorspellen. Tijdens de coronacrisis beweerde hij dat een speciaal medaillon hem genas van corona.
De kritiek op Märtha Louise – en vooral op haar man – zwol aan onder de bevolking, en in 2022 liet het koninklijk huis weten dat de prinses ‘op dit moment geen officiële taken voor de koninklijke familie mag uitvoeren’.
Ze draagt echter nog steeds de titel prinses. Zoals Harald V uitlegde:
‘Ze is onze dochter en zal dat blijven, en daarom is ze prinses Märtha-Louise.’
Van nazi-ontsnapping tot jungle-excursie – het leven van de koning in foto’s

Koningin Sonja (in Noorse klederdracht) en koning Harald V gaven in 2016 een tuinfeest voor 1500 gasten bij het koninklijk paleis in Oslo.
In zijn lange leven heeft de koning van Noorwegen veel meegemaakt. Hij vluchtte voor de nazi’s, reisde naar het Amazonegebied, won goud op het WK en EK zeilen en streed tegen zijn eigen vader om te kunnen trouwen met de vrouw van wie hij hield.

Harald verliest zijn moeder op zijn 17e
Kroonprinses Märtha houdt haar pasgeboren zoon prins Harald vast, die geboren is op 21 februari 1937. Ze sterft aan leverkanker op 5 april 1954, 53 jaar oud. Harald was toen 17 jaar oud. ‘Het huis was in rouw, en ik moest er eigenlijk zelf mee om zien te gaan. Er was niemand met wie je erover kon praten (...), dat deed je toen nog niet,’ zei hij vele jaren later in het boek De koning vertelt.

Harald is soldaat en boekenwurm
Kroonprins Harald ging eind jaren 1950 naar de Noorse militaire academie. Daarna vertrok hij naar Engeland om geschiedenis, economie en sociale wetenschappen te studeren aan het Balliol College in Oxford (1960-1962). Naast zijn studie begon Harald met zeilen, en hij won verschillende Europese en wereldtitels en nam zelfs deel aan meerdere Olympische Spelen.

Harald en Sonja trouwen
De kathedraal van Oslo zit tot de nok toe vol als kroonprins Harald op 29 augustus 1968 eindelijk trouwt met zijn uitverkorene, Sonja Haraldsen. Het stel had negen jaar lang in het geheim verkering gehad voordat Haralds vader, koning Olaf, toestemming gaf voor het huwelijk van zijn zoon met een koopmansdochter.

Koninklijk paar herdenkt slachtoffers van Utøya
Het koninklijk paar bezoekt het gedenkteken op het eiland Utøya tien jaar na de terreuraanslag. Harald V wordt geprezen voor het bijeenbrengen van het Noorse volk na de aanslag en zegt in zijn toespraak: ‘Juist wanneer onze natie op de proef wordt gesteld, komen de kracht, eenheid en moed van het Noorse volk voor de dag.’

Harald V in de jungle
In 2013 vervult buitenmens Harald V een van zijn grootste wensen als hij een indianenstam bezoekt in het regenwoud van de Amazone in Zuid-Amerika. De sjamaan van de stam, Davi Kopenawa, vertelt de Noorse koning hoe zijn volk jaagt en voedsel verzamelt in het regenwoud.
Olympisch zeiler
Terwijl zijn dochter steeds meer op de zweverige toer gaat – naast haar relatie met de wereldvreemde Durek Verrrett heeft Märtha Louise openlijk verklaard dat ze bovennatuurlijke gaven heeft en met engelen kan praten – blijft haar vader met beide benen op de Noorse rotsen staan.
Harald V is dol op het buitenleven, is een fervent jager en houdt van zeilen.
In zijn jonge jaren won hij zowel het WK als het EK zeilen en nam hij meerdere keren deel aan de Olympische Spelen.
Zijn liefde voor zeilen is nooit geluwd, en in de zomer van 2022 nam de 85-jarige koning deel aan de wereldkampioenschappen zeilen voor boten van 8 meter. Hij was schipper van de Sira.
Met de rest van de bemanning van de Sira werd Harald 10e.
De uitdagingen van de ouderdom
Harald V heeft het zeilen en het buitenleven echter verschillende keren op een laag pitje moeten zetten vanwege ziekte.
In 2003 werd hij geopereerd aan blaaskanker.
Twee jaar later werd er een kunsthartklep ingebracht vanwege subvalvulaire aortavernauwing en in 2017, 2020, 2022 en 2023 werd de koning in het ziekenhuis opgenomen met virusinfecties.
Harald V laat zich echter niet uit het veld slaan door zijn kwalen. Hij reist nog steeds de wereld over en onder zijn onderdanen probeert hij zijn officiële motto – ‘Alles voor Noorwegen’ – na te leven, en ook zijn onofficiële:
‘Wat kan ik voor je doen?