Juwelen van Marie Antoinette verkocht voor recordbedrag

Voor het eerst is een aantal kostbare juwelen van Marie Antoinette geveild. Een van de kopers had maar liefst 28,3 miljoen euro over voor een parel.

De juwelencollectie van Marie Antoinette was legendarisch. Waarschijnlijk was het ten tijde van haar leven de waardevolste ter wereld.

Het veilinghuis Sotheby’s in Genève heeft 10 juwelen die van de Franse koningin Marie Antoinette zijn geweest, verkocht voor een totaalbedrag van circa 38 miljoen euro.

Verreweg het duurste sieraad was een grote, druppelvormige parel, waarbij de geïnteresseerden om het hardst tegen elkaar op boden. De parel werd verkocht voor 28,3 miljoen euro – meer dan 20 keer zo veel als de verwachte 1,8 miljoen euro. Daarmee is het ook de duurste parel ooit, aldus het veilinghuis.

Koningin met x-factor

‘Vanavond waren we getuige van de magie van de Marie Antoinette-factor. Geen koningin is beroemder om haar liefde voor juwelen. Haar persoonlijke schatten, parels en diamanten die de woelige geschiedenis hebben overleefd, hebben de interesse van verzamelaars over de hele wereld,’ zegt Daniella Mascetti, hoofd Juwelen in Europa bij Sotheby’s.

Sieraden vóór executie weggesmokkeld

Marie Antoinette stond bekend om haar luxueuze, extravagante levensstijl, waarmee ze zelfs de vorsten in haar omgeving overtrof. Net als haar man Lodewijk XVI kwam ze tijdens de Franse Revolutie onder de guillotine.

Haar waardevolste sieraden liet ze echter tijdig naar haar thuisland Oostenrijk smokkelen. Vandaar kwamen ze terecht bij het adellijke Italiaanse geslacht Bourbon-Parma, waar ze sindsdien zijn overgegaan van generatie op generatie. De juwelen zijn echter nooit eerder te koop aangeboden, en vele ervan zijn al ruim 200 jaar niet in de openbaarheid geweest.