Het gebalsemde hart werd in een loden kistje in de kathedraal van Rouen begraven. Door vocht is het hart uiteengevallen tot stof.

Hart Richard Leeuwenhart onder de loep

10 jaar regeerde Richard Leeuwenhart Engeland. In 1199 stierf hij als 41-jarige in de strijd tegen de Fransen.

Forensisch experts in Frankrijk hebben voor het eerst toestemming gekregen het hart van Richard Leeuwenhart te onderzoeken. Het beroemde orgaan van de Engelse koning is inmiddels ingedroogd tot circa 80 gram stof, maar uit chemische analysen blijkt dat het na de dood van de koning 800 jaar geleden werd gebalsemd.

Bij de balseming werden kwik en de teerachtige stof creosoot gebruikt om rotting te voorkomen. Ook werd het hart in een geurig mengsel van mirte, wierook en munt gedoopt voordat het ten slotte in een verzegeld loden kistje werd gelegd.

Vooral het gebruik van wierook is interessant, omdat dit naar de Bijbel verwijst.

‘Jozef van Arimathea paste wierook toe om Jezus’ lichaam te conserveren, dus het is een rechtstreekse verwijzing naar Christus’, zo zegt Philippe Charlier van het Raymond Poincaré University Hospital.

Richard was een groot deel van zijn leven op kruistocht in het Midden-Oosten. In onze ogen verwaarloosde hij zijn rijk misschien, maar de balseming laat zien dat zijn onderdanen hem bijzonder hoog achtten.

Bekijk ook ...