Geheime brief onthult Marie-Antoinettes ontrouw

Uit infraroodscans van geheime liefdesbrieven blijkt dat koningin Marie-Antoinette smoorverliefd was op een Zweedse graaf.

‘Ik houd van je en zal mijn leven lang stapelgek op je blijven [...] Zonder jou ken ik geen geluk,’ schreef koningin Marie-Antoinette aan haar geheime, Zweedse minnaar.

© CRCC/Archives Nationales

Het is al lang bekend dat de Franse koningin Marie-Antoinette een hechte band had met de Zweedse graaf Axel von Fersen. Nu blijkt uit onderzoek van een brief van de koningin aan de graaf dat hun relatie nog een stukje intiemer was dan gedacht.

In een brief uit januari 1792 ontcijferden de onderzoekers zinnen als ‘Ik ben stapelgek op je’ en ‘Ik leef en besta alleen om jou lief te hebben’.

Ze verborg haar woorden met zwarte inkt

De koningin heeft de zinnen doorgehaald met zwarte inkt – mogelijk om ze te verbergen voor haar man, Lodewijk XVI. Maar met behulp van röntgenstraling en infraroodscans zijn de passages nu weer zichtbaar gemaakt.

De relatie tussen de koningin en de graaf is lang een onderwerp van discussie geweest onder historici. Vooral Franse onderzoekers waren sceptisch en meenden dat de verhouding zuiver platonisch was, aangezien er nooit eerder bewijs werd gevonden voor hun warme gevoelens.

Marie-Antoinette was ongelukkig getrouwd

  • Ze trouwde op haar 14e in 1770 en werd in 1774 gekroond tot koningin.
  • Ze had een ongelukkig, en de eerste zeven jaar seksloos, huwelijk.
  • Ze ontmoette graaf Von Fersen in 1772.