Alamy

GALERIJ: Het avontuurlijke leven van Elizabeth

Op 6 februari 2022 viert Elizabeth II haar ongelooflijke 70-jarige jubileum als koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze maakte twee wereldoorlogen, de val van het Britse Rijk en grote schandalen in de familie mee.

Welkom in de wereld

Prinses Elizabeth wordt geboren op 21 april 1926. Dat ze koningin van het Verenigd Koninkrijk wordt, komt doordat haar oom, Edward VIII, in 1936 moet aftreden vanwege zijn relatie met de burgerlijke Wally Simpson. Daardoor neemt de familietak van Elizabeths vaders de troon over.

Wikimedia Commons

Prinses groeit op

Als kind krijgt Elizabeth thuisonderwijs op Buckingham Palace, samen met haar jongere zus prinses Margaret. Ze wordt beschreven als vrolijk, aandachtig en intelligent. Winston Churchill is erg op haar gesteld.

Wikimedia Commons

Elizabeth in oorlogstijd

In de oorlog weigert de koninklijke familie zich te laten evacueren naar Canada, ondanks Duitse luchtaanvallen op Groot-Brittannië. Als Elizabeth 18 wordt, volgt ze een opleiding tot monteur in het leger.

Ministry of Information / Wiki Commons

De verliefde prinses

Op haar 13e heeft Elizabeth al een oogje op de 18-jarige marinecadet Philip Mountbatten. Ze gaan corresponderen en twee jaar later heeft de prinses haar besluit genomen. Ze trouwen in 1947 in de Westminster Abbey.

Nationaal Archief / Wikimedia Commons

Baby Charles

Het jonge paar neemt zijn intrek in Clarence House in Londen om op zichzelf te zijn. Philip moet eerst wennen aan het leven als royal. Een jaar later (1948) krijgen ze hun eerste kind, Charles. De troonopvolging is veiliggesteld.

Wikimedia Commons

In gouden koets naar de kroning

Miljoenen Britten zitten aan de buis gekluisterd als Elizabeth II op 2 juni 1953 wordt gekroond. De gebeurtenis in Westminster Abbey wordt ondanks protesten van premier Winston Churchill op televisie uitgezonden.

Library and Archives of Canada / Flickr

Ingewijd in stijl

Aan het einde van de kroningsceremonie krijgt Elizabeth de Keizerlijke Staatskroon op haar hoofd, versierd met 2868 diamanten, 273 parels, 17 saffieren, 11 smaragden en vijf robijnen.

Cecil Beaton / Wikimedia Commons

Het lange afscheid

Het Britse Rijk bereikt zijn grootste omvang in 1913 – een kwart van de wereldbevolking is dan Brits onderdaan. Onder Elizabeth verliezen de Britten o.a. Ghana (1957), Cyprus (1960) en Tanzania (1961), Qatar (1971), Bahama (1973) en Rhodesië (1980).

Library and Archives Canada / Flickr

De koninklijke familie

Charles (geboren in 1948) wordt als oudste kind automatisch de kroonprins. Hij bereidt zich op zijn levenswerk voor door archeologie, antropologie en geschiedenis te studeren in Cambridge (MA in 1975).

The British Monarchy / Flickr

De koninklijke familie

Anne (1950) trouwt na diverse romances met kapitein Mark Philips, maar het is geen gelukkig huwelijk. Het echtpaar scheidt, en nu is de prinses getrouwd met viceadmiraal Timothy Laurence. Ze doet veel liefdadigheidswerk.

The British Monarchy / Flickr

De koninklijke familie

Andrew (1960) zou Elizabeths lievelingszoon zijn. Hij gaat bij de marine en neemt actief deel aan de Falklandoorlog als helikopterpiloot (1982). Na beschuldigingen van seks met een minderjarige moet hij in 2021 afstand doen van zijn toelage en alle koninklijke taken neerleggen.

The British Monarchy / Flickr

Den kongelige familie

Edward (1964) begint op zijn 27e een televisieproductiebedrijf, dat vooral geld verdient met films over de koninklijke familie. Het feit dat hij zijn positie zo uitbuit, leidt tot kritiek. Sinds 2002 concentreert hij zich op zijn koninklijke taken.

The British Monarchy / Flickr

Op reis door het rijk

Hoewel het Britse imperium aanzienlijk geslonken is, blijft Elizabeth het hoofd van een omvangrijk rijk, dat begin jaren 1950 naast Groot-Brittannië uit 15 landen van het Gemenebest bestaat – waaronder Australië (foto, 1970).

Queensland State Archives / Wikimedia Commons

Partykoningin

Op Buckingham Palace in hartje Londen geeft de koningin bij speciale gelegenheden een diner. Tijdens de G7-top in 1977 zijn onder anderen de Amerikaanse president Jimmy Carter, de West-Duitse bondskanselier Helmut Schmidt en de Canadese premier Pierre Trudeau te gast.

National Archives and Records Administration / Wikimedia Commons

Annus horribilis

‘1992 is niet een jaar waar ik met onverdeeld genoegen op zal terugkijken. Het was een annus horribilis,’ zegt de koningin. Wat gebeurde er dat jaar? Charles en Andrew kondigden beiden het einde van hun relatie aan, prinses Anne scheidde en er brak brand uit in Windsor Castle.

Shutterstock

Dood van Diana

Op 31 augustus 1997 komt prinses Diana om bij een tragisch auto-ongeluk in Parijs. Ze is gescheiden van Charles, en vijf dagen lang weigert de koningin de vlag halfstok te hangen. De bevolking is woedend, maar uiteindelijk weet premier Tony Blair de koningin om te praten.

Robert Sullivan / Flickr

Levenslang vorstin

Op 6 februari 2022 is Elizabeth II 70 jaar aan de macht en viert ze haar platina jubileum. Daarmee is ze de langstzittende Britse vorst ooit – en een van de langstzittende ter wereld. Ze blijft nog wel achter bij de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, die 72 jaar en 110 dagen regeerde.

Ralph P.H. / Wikimedia Commons