David Levenson/Getty Images
Koningin Elizabeth

De lijken rollen bij het koningshuis uit de kast

Seksschandalen, nazi‘s in de familie en gehandicapte kinderen die in instellingen werden weggestopt – er zijn heel wat schandalen geweest in de familie van Charles III, ook al probeerde het Britse koningshuis de misstappen te verbergen.

1. Prins Philips nazifamilie

1930: Aan de gelukkige jeugd van prins Philip in Parijs komt een eind als hij acht is. Zijn moeder is gedwongen opgenomen in een inrichting, en zijn vader verhuist met zijn minnares naar Monaco. Philip heeft alleen nog zijn vier zussen, die warme gevoelens voor Duitsland koesteren.

In december 1930 luiden de kerkklokken voor de jongste van Philips oudere zussen. De 16-jarige prinses Sophie trouwt met Christoph, prins van Hessen.

In de anderhalf jaar daarna huwen ook de drie andere zussen van Philip met telgen van oude Duitse vorstengeslachten.

Koningin Elizabeth

Prins Philip zag zijn drie zusters in oktober 1947, kort voor zijn huwelijk. Maar ze mochten daar niet bij aanwezig zijn.

© Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Al in 1931 meldt Christoph van Hessen zich aan bij de nazipartij. Hij wordt Oberführer van de paramilitaire SS en leider van de geheime inlichtingendienst van Hermann Göring.

Christoph gaat ook privé om met Göring, en als het nazikopstuk in 1935 in het huwelijk treedt, zit Sophie aan tafel met het bruidspaar en Adolf Hitler in hoogsteigen persoon.

In haar memoires schrijft ze dat de Führer ‘een charmante en bescheiden man’ was. Als Sophie en Christoph twee jaar later een zoon krijgen, noemen ze hem Karl Adolf. Ook twee andere zussen van Philip, Cecilie en Margarita, worden met hun echtgenoot lid van de nazipartij.

In 1937 komen Cecilie, haar man en hun drie kleine kinderen om bij een tragisch vliegtuigongeluk. Tijdens de begrafenis in Duitsland loopt de 16-jarige Philip achter de kisten, omringd door mannen in nazi-uniform.

Koningin Elizabeth

Toen zijn zus Cecile was omgekomen bij een vliegtuigcrash, liep Philip voorop in de begrafenisstoet. Naast hem is een SS-officier te zien, en om hem heen brengen Duitsers de Hitlergroet.

© Creative Commons

Hoewel Philip in de Tweede Wereldoorlog aan Britse zijde vecht, achtervolgen de geruchten over de nauwe banden die zijn familie met de nazi’s had hem zijn hele leven. Als de prins zich in 1947 verlooft met de Britse kroonprinses Elizabeth, graaft de pers het verhaal over de begrafenis in 1937 op.

Uit een opiniepeiling blijkt dat 40 procent van de Britten tegen de bruiloft is. Daarom moet de prins de banden verbreken met het grootste deel van zijn familie, en geen van zijn zusters mag de koninklijke bruiloft bijwonen.

2. Politici willen van ‘koninkijke parasiet’ af

1976: De jongere zus van de koningin, prinses Margaret, was altijd het feestbeest van de familie, die zich een weg door de swingende sixties danste. Maar nu is het uit met de pret voor Margaret.

Koningin Elizabeth

Elizabeth en haar zusje Margaret waren totaal verschillend. Margaret was een feestbeest en ging om met sterren, zoals Mick Jagger van The Rolling Stones.

© Michael Putland/Getty Images

De 45-jarige prinses Margaret is op liefdesvakantie met haar jonge minnaar Roddy Llewellyn. De twee ontmoetten elkaar op een feestje en genieten nu van het leven en elkaar op het Caribische eiland Mustique. Margaret waant zich onbespied door de pers op het privé-eiland en duikt onbezorgd met Roddy in de azuurblauwe zee.

Maar van een afstandje slaat fotograaf Anwar Hussein de tortelduifjes door zijn lange telelens gade. Als zijn foto’s in februari 1976 gepubliceerd worden in de tabloid News of the World, treft een nieuw schandaal het Britse koningshuis.

Koningin Elizabeth

De foto’s van Margaret en haar minnaar Roddy Llewellyn schokten de Britten.

© Anwar Hussein/Getty Images

Het is een publiek geheim dat het huwelijk van de prinses met lord Snowdon niet gelukkig is. En de Britten hebben jarenlang haar gefeest, geflirt en gezuip door de vingers gezien. Maar met dit voorpaginanieuws is de maat vol.

Ook van leden van het Britse Lagerhuis komt er kritiek.

‘Als ze zo weinig respect heeft voor de belastingbetaler dat ze naar Mustique vliegt, moet ze er niet van uitgaan dat de arbeiders van dit land voor de rekening opdraaien,’ aldus het Schotse Labourlid Willie Hamilton.

‘De prinses is een parasiet. Ze zou helemaal geen geld moeten krijgen.’ Lagerhuislid Dennis Canavan van Labour

Zijn partijgenoot Dennis Canavan valt hem bij:

‘De prinses is een parasiet. Ze zou helemaal geen geld moeten krijgen.’

Koningin Elizabeth sommeert Margaret naar huis te komen. Een paar maanden later meldt het hof in een persbericht dat Margaret en lord Snowdon uit elkaar gaan. De schade aan hun huwelijk is onherstelbaar, en de eerste koninklijke scheiding sinds 1901 is een feit.

Daarna werd het stil rond Margaret. In haar laatste levensjaren kwakkelde ze met haar gezondheid door de gevolgen van drankgebruik en roken. Ze stierf in 2002.

3. Nichtjes worden weggestopt

Iedereen, ook de naaste familie, lijkt de twee nichtjes van de koningin vergeten te zijn. In 1941 werden ze weggestopt in een inrichting voor verstandelijk gehandicapten.

‘Nichtjes koningin opgesloten in gekkenhuis,’ kopt de Britse tabloid The Sun op 6 april 1987. Op de voorpagina prijkt een foto van een angstige, deerniswekkende vrouw.

Het is Elizabeths nicht Katherine Bowes-Lyon, die officieel al ruim 20 jaar dood is. Maar in werkelijkheid was ze opgenomen in het Royal Earlswood Hospital, een inrichting voor geestelijk gehandicapten.

De krant is erachter gekomen dat Katherine al in 1941 werd weggemoffeld in het ziekenhuis, kort nadat de moeder van Elizabeth, geboren Elizabeth Bowes-Lyon, koningin was geworden.

Al snel blijkt zelfs dat de zes jaar oudere zus van Katherine, Nerissa, ook het grootste deel van haar leven in een ziekenhuis doorbracht en een jaar eerder onopgemerkt is overleden.

Op de begrafenis van Nerissa waren slechts enkele medewerkers van het ziekenhuis aanwezig, maar geen leden van het koninklijk huis of de familie Bowes-Lyon. Bij het graf van de nicht van de koningin stond een plastic bordje met de achternaam van de overledene en het nummer van het graf.

Koningin Elizabeth

Nerissa Bowes-Lyon kreeg een plastic bordje op haar graf bij het Royal Earlswood Hospital.

© James Cutler/Shutterstock/Ritzau Scanpix

De onthullingen slaan in als een bom in Groot-Brittannië, want de familie Bowes-Lyon heeft altijd beweerd dat Nerissa en Katherine respectievelijk in 1940 en 1961 waren gestorven.

De koninklijke familie heeft nooit toegelicht waarom de twee zussen plotseling uit de familiegeschiedenis werden gewist. Maar volgens sommige historici zat de moeder van Elizabeth erachter. Ze zou bang geweest zijn dat de gezondheid en de goede naam van de familie in diskrediet zouden worden gebracht als bleek dat die twee geesteszieken telde.

4. ‘Ik wil jouw tampon zijn’

1992: Charles en Diana waren nooit gelukkig samen, en het gonsde van de geruchten over de affaire van Charles met Camilla Parker Bowles. Als er een persoonlijk telefoongesprek gepubliceerd wordt, ligt alles op straat.

Charles: ‘O stop! Ik wil je overal aanraken, van onder naar boven, van buiten naar binnen. Vooral van buiten naar binnen.’
Camilla: ‘Ah, dat is precies wat ik nu nodig heb.’
Charles: ‘Ja? O God, ik zou gewoon in je broek moeten wonen of zo. Dat zou veel makkelijker zijn!’
Camilla: ‘Wat zou je dan zijn? Een slipje? Je zou terugkomen als een slipje.’
Charles: ‘Of zelfs een Tampax. Dat zou typisch zijn!’
Camilla: ‘Je bent gek! O, wat een fantastisch idee.’

Dit intieme gesprek vond plaats op 18 december 1989 en werd om onverklaarbare redenen opgenomen, mogelijk door de Britse inlichtingendienst MI5.

Drie jaar later lekte de opname uit, en het woord ‘Camillagate’ prijkte wekenlang op de voorpagina’s van alle kranten.

Koningin Elizabeth

Charles en Camilla trouwden in 2005. Ze kenden elkaar toen 34 jaar.

© Dave Benett/Getty Images

Een horde journalisten belegert het huis van Camilla Parker Bowles. Als ze van de opname hoort, roept ze: ‘Ik geloof het niet, ik geloof het niet. Ik moet met mijn man praten. Hij is op weg naar huis.’ Dan gooit ze de deur dicht en trekt ze de stekker van de telefoon eruit.

Het Britse publiek is geschokt door het telefoongesprek. De aanstaande koning heeft een langdurige verhouding met een getrouwde vrouw!

De reputatie van Charles is naar de maan, en volgens een enquête vindt nog maar één op de drie Britten hem geschikt als monarch. Een maand na Camillagate wordt bekendgemaakt dat het kroonprinselijk paar uit elkaar gaat.

Koningin Elizabeth

Journalisten uit de hele wereld doen verslag van het Britse koningshuis, en bij grote gebeurtenissen zijn er honderden aanwezig.

© Geoffrey Robinson/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Roddelbladen leven van koningshuis – en andersom

5. Tv-interview leidt tot scheiding Diana

1995: Prins Charles en prinses Diana zijn drie jaar uit elkaar. Na tal van geruchten in de pers wil Diana haar versie van het verhaal vertellen in een openhartig interview met de BBC.

Op 20 november 1995 zitten 22 miljoen Britten met open mond voor de televisie als een welbespraakte en kwetsbare Diana in het programma Panorama een boekje opendoet over het meestbesproken huwelijk ter wereld.

‘Tja, we waren met z’n drieën in de relatie, dus het was wat drukjes,’ zegt Diana over de openlijke verhouding tussen Charles en Camilla Parker Bowles. Ze geeft zelf toe een affaire te hebben gehad met James Hewitt, ‘op wie ik verliefd was’.

Diana is openhartig tijdens het 54 minuten lange gesprek en vertelt onder meer over haar depressie na de geboorte van prins William.

Vanwege die depressie zagen veel mensen haar als labiel, wat er volgens Diana toe leidde dat ze boulimie kreeg en zichzelf letsel begon toe te brengen.

Diana onthult geheimen over haar ongelukkige huwelijk

Video

Diana praat ook zakelijk over Charles, die ze niet geschikt vindt als koning.

‘Omdat ik zijn aard ken, denk ik dat die topbaan, zoals ik het noem, enorm beperkend voor hem zal zijn, en ik weet niet of hij zich zal kunnen aanpassen,’ zegt de prinses.

Met het interview, dat ongekend openhartig is, legt Diana de zoveelste bom onder het koningshuis. De vrouw die koningin kan worden, vertelt op de televisie hoe het er achter de schermen aan toegaat.

Dit is dan ook de druppel voor koningin Elizabeth, die het echtpaar verzoekt zich te laten scheiden.

Koningin Elizabeth

De onthullingen van Diana waren voorpaginanieuws in Groot-Brittannië.

© Martin Cleaver/AP/Ritzau Scanpix

Het bleef nog lang onrustig rond het interview. In 2020 kwam aan het licht dat de journalist Martin Bashir Diana met vervalste rekeningafschriften en verzonnen geruchten onder druk had gezet om mee te werken.

Hij speldde haar op de mouw dat alles toch naar buiten zou komen en dat ze het daarom net zo goed zelf kon vertellen.

6. Fergie verkoopt ontmoetingen met prins Andrew

2010: Sarah Ferguson en prins Andrew zijn in 1996 gescheiden, maar zijn nog vrienden. Sindsdien heeft Ferguson, bijgenaamd ‘Fergie’, echter een chronisch geldgebrek, en in 2009 is ze bijna failliet. Dan krijgt de hertogin een idee: ze gaat toegang tot het koningshuis verkopen.

Koningin Elizabeth

Sarah Ferguson kampte jarenlang met schulden, hoewel ze goed had verdiend aan het schrijven van kinderboeken.

© ZUMA Press, Inc./Imageselect

‘500.000 pond voor mij opent alle deuren,’ zegt Fergie tegen een zakenman. Met handgebaren zet ze haar boodschap kracht bij.

‘Gaat het om prins Andrew?’ vraagt de zakenman.

‘Ja.’

‘Hebben we een afspraak?’

‘Ja.’

De hertogin en de zakenman bezegelen hun overeenkomst met een handdruk, en als voorschot krijgt Sarah 40.000 dollar in contanten. Ze heeft geen idee dat de man in werkelijkheid een journalist van de krant News of the World is en dat de deal op beeld is vastgelegd.

Op 23 mei 2010 verschijnt de video op de website van de krant onder de kop ‘Fergie verkoopt Andy’.

‘Ik vind haar echt vreselijk.’ Sarah Ferguson over zichzelf

Een paar dagen later is een rusteloze Fergie te gast in de talkshow van Oprah Winfrey. De Amerikaanse presentatrice speelt de opname af. Als eerste reactie verwijst de hertogin naar zichzelf in de derde persoon: ‘Ik vind haar echt vreselijk.’

Wanhopig probeert ze zich eruit te redden: ze was dronken, dom en zat om geld te springen, daarom heeft ze het gedaan. Even later zegt ze: ‘Om helemaal eerlijk te zijn weet ik het gewoon niet.’

Verborgen camera betrapt Fergie op corruptie

Video

De enige reactie van het hof is het bericht dat prins Andrew er niet van op de hoogte was dat zijn ex-vrouw ontmoetingen met hem verkoopt.

In 2018 klaagde Fergie de krant News of the World aan wegens inkomstenderving. Ze wilde 40 miljoen pond zien als compensatie voor de schadelijke onthulling, maar een jaar later gaf ze de zaak op.

Koningin Elizabeth

In 1993, toen Elizabeth een van haar zwaarste jaren achter de rug had, mocht ze een nieuw geweer van het Britse leger uitproberen.

© Imageselect

Koningshuis overleeft alles

Koningin Elizabeth
Koningin Elizabeth
Koningin Elizabeth

1993

De steun voor de monarchie is verrassend laag. Dat komt vermoedelijk door het voorgaande jaar, volgens de koningin een annus horribilis, een rampjaar.

De incidenten volgden elkaar in rap tempo op, waaronder de voorlopige scheiding van prins Andrew en van prins Charles en de echtscheiding van prinses Anne.

Shutterstock

2005

Als prins Charles eindelijk trouwt met Camilla Parker Bowles, die hij al ruim 30 jaar kent, bereikt de steun voor de monarchie weer een dieptepunt. Het Britse volk is niet blij met Camilla, het symbool van jarenlange ontrouw, als aanstaande koningin.

Shutterstock

2012

Koningin Elizabeth is de spil van de Britse monarchie. Als ze in 2012 haar 60-jarige jubileum viert met reizen door het land en het rijk, zijn de Britten door het dolle heen. 80 procent steunt de monarchie.

Dronning-Elisabeth

7. Andrew beticht van seks met minderjarige

2019: De rijke Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Al snel blijkt dat Epsteins vrienden ook toegang hadden tot die meisjes, en een van hen is prins Andrew.

Het is 2001. Er wordt geklopt op de rode deur van een huis in de buurt van Hyde Park in Londen. Het is prins Andrew, die op bezoek gaat bij twee goede vrienden: de rijke Amerikaan Jeffrey Epstein en diens partner Ghislaine Maxwell. Ook de 17-jarige Virginia Roberts is aanwezig.

De vier drinken thee, eten koekjes en babbelen over de dochters van Andrew. De sfeer is ontspannen, en Ghislaine vraagt Andrew hoe oud Virginia volgens hem is.

‘17,’ antwoordt de prins. Iedereen lacht als Ghislaine opmerkt dat Virginia al bijna te oud is voor Jeffrey.

Die avond gaat het viertal naar een nachtclub, waar blijkt dat Andrew belangstelling heeft voor Virginia. Als ze terug zijn in het huis, is de slaapkamer voor de prins en het meisje.

Koningin Elizabeth

Prins Andrew met zijn arm om de 17-jarige Virginia. Rechts Ghislaine Maxwell.

© MediaPunch Inc./Imageselect

18 jaar later, in juli 2019, wordt Epstein gearresteerd op beschuldiging van seks met minderjarigen en mensenhandel.

Virginia, die in de tussentijd getrouwd is en nu Giuffre heet, is een van de getuigen. Ze verklaart dat ze is ‘uitgeleend’ aan meerdere prominenten, onder wie prins Andrew.

Epstein ziet echter nooit een rechtbank van binnen: volgens de officiële lezing pleegt hij zelfmoord in zijn cel.

In september 2019 vertelt Virginia haar verhaal aan het Amerikaanse NBC News. Volgens haar heeft ze meerdere keren seks gehad met prins Andrew, onder meer op het Caribische privé-eiland van Epstein.

‘Ik kan me niet herinneren die vrouw ooit ontmoet te hebben. Helemaal niet.’ Prins Andrew over Virginia Giuffre

Niet veel later vertelt de prins zijn versie van het verhaal aan de BBC. Andrew probeert twijfel te zaaien over de beschuldiging en bagatelliseert zijn vriendschap met Epstein. Over Virginia zegt hij: Ik kan me niet herinneren die vrouw ooit ontmoet te hebben. Helemaal niet.’

Maar ook Virginia verschijnt op de BBC en vertelt gedetailleerd over het misbruik. Kort na dat interview raakt de prins zijn toelage, beschermheerschappen en officiële taken kwijt, en in augustus 2021 klaagt Virginia Giuffre hem aan voor verkrachting.

Het schandaal eindigt echter niet met een rechtszaak, want Andrew schikt in januari 2022 met Virginia Guiffre. Hoeveel de prins bij de schikking aan Guiffre heeft betaald, is niet bekend.