Computer ontdekt dat George III geestesziek was

De Engelse koning George II leed de laatste jaren van zijn leven aan een psychische aandoening. Dat blijkt uit een recente analyse van zijn brieven.

Koning George III stond bekend als een simpele ziel met een neiging tot zwaarmoedigheid. Uit zijn brieven blijkt dat hij geestesziek was.

© Royal Collection Trust & Stan Honda/AFP

Groot-Brittannië | Uit een analyse van honderden brieven van de Britse koning George III blijkt dat hij in zijn laatste jaren aan een geestesziekte leed.

Onderzoekers leerden een computer 29 kenmerken die brieven van personen met een psychische aandoening onderscheiden van die van gezonde personen.

Brieven laten zien hoe de koning eraan toe was

De computer heeft nu de grote stapel brieven doorgespit die George III schreef gedurende zijn 60 jaar op de troon van Groot-Brittannië en Ierland, van 1760 tot 1820.

Het computerprogramma bracht aan het licht dat George III een geheel andere schrijfstijl hanteerde wanneer hij ziek was.

Ziekte had invloed op woordenschat

‘In zijn manische perioden valt het op dat hij een geringere woordenschat had en minder bijwoorden gebruikte,’ aldus Peter Garrard, hoogleraar neurologie aan St George’s, University of London.

In de laatste 10 jaar van zijn regeringstijd was George III zo ziek dat zijn zoon George IV het land uit naam van zijn vader bestuurde.