Public domain

Beroemde Engelse koning droeg vrouwenkleren

Alfred de Grote redde Engeland van de Vikingen en is sindsdien geëerd met diverse standbeelden. Een ervan blijkt een verrassend vrouwelijk onderlichaam te hebben.

In de tuin van de Trinity Church in Londen staat een standbeeld van de Engelse oorlogskoning Alfred de Grote, die aan het eind van de 9e eeuw de Vikingen versloeg.

Tijdens een recente restauratie van het standbeeld deden experts een verrassende ontdekking. De onderste helft van de vorst bleek vrouwelijk te zijn.

Tot nu toe dachten de Britten dat het beeld uit de middeleeuwen stamde, maar nu blijkt het een samengesteld werk te zijn dat zo’n 1900 jaar oud is. Het bovenlichaam is gemaakt in de 18e eeuw, terwijl de rest aanzienlijk ouder is. De beeldhouwer hergebruikte 300 jaar geleden namelijk het onderlichaam van een Romeins beeld uit de tijd van keizer Hadrianus (117-138 n.Chr.).

De kunstenaar koos een – mogelijk gebroken – meesterwerk dat een deel van de godin Minerva voorstelt.

Het onderlichaam van het standbeeld van Koning Alfred bleek aanzienlijk ouder te zijn dan tot nu toe werd gedacht.

© Chris McKenna

Londens oudste standbeeld is nog ouder geworden

Uit analyse bleek dat het bovenste gedeelte was gemaakt van een kunstmatige steensoort die aan het eind van de 18e eeuw in Engeland populair was. Het is een mengsel van terracotta, klei, glas en verschillende silicaten. Het oorspronkelijke standbeeld uit de tijd van Hadrianus was echter uit een groot stuk kalksteen gehouwen.

Het standbeeld van Minerva zou oorspronkelijk drie meter hoog zijn geweest. Volgens archeologen van de Heritage of London Trust was er heel wat vakmanschap voor nodig om de kunststenen massa perfect te laten aansluiten op Minerva’s onderlichaam, waardoor niemand het tot nu toe heeft opgemerkt.