Royal Museums Greenwich/Johan Danckerts

Beroemd scheepswrak gevonden langs de Britse kust

Archeologen hebben 14 jaar een gigantisch geheim bewaard: ze hebben grote delen van een koninklijk schip gevonden én geborgen dat voor de Britten net zo belangrijk is als de Titanic en de Mary Rose.

Drie Britse duikers en een team marinearcheologen bewaren al sinds 2008 een enorm geheim. In de loop van 14 jaar hebben ze het wrak van de Gloucester geborgen – een koninklijk schip uit 1654 met een dramatische geschiedenis.

Nu zijn ze eindelijk klaar om het met de rest van de wereld te delen.

De Gloucester voer op 6 mei 1682 zuidwaarts toen een krachtige Noordzeestorm het schip langs de kust van Norfolk tot zinken bracht. Aan boord waren onder meer de hertog van York, de latere Jacobus II van Engeland (James II) en John Churchill, de latere hertog van Marlborough en voorvader van Winston Churchill.

Beide vips overleefden de schipbreuk, maar 250 bemanningsleden kwamen om.

Eerst ontdekten duikers enkele van de 60 kanonnen van de Gloucester op de bodem.

© University of East Anglia

Honden mochten eerst in de reddingsboten

‘Dit wrak is een droom voor maritieme historici. Het is zo bijzonder omdat het een koninklijk wrak is’, vertelt dr. Benjamin W.D. Redding van de universiteit van East Anglia, die hielp met de berging.

De schipbreuk van de Gloucester liep zo dodelijk af omdat de latere koning van Engeland veel te lang wachtte met evacueren, en omdat niemand de naderende reddingsboten mocht betreden vóór de kroonprins.

De latere koning James II kreeg verder kritiek omdat hij veel meer bezorgdheid had getoond voor zijn honden en zijn schatkist dan voor zijn mannen.