Lucas Horenbout, Hans Holbein the Younger, Wikimedia Commons, Historic England
Hendrik VIII en Catharina van Aragon

Amateurarcheoloog vindt gouden sieraad met initialen Hendrik VIII

Een Britse metaaldetectorfanaat wist niet wat hem overkwam toen hij een gouden halsketting met de initialen H+K vond – vooral niet toen deze 500 jaar oud bleek.

De Engelsman Charlie Clarke had bepaald geen slechte vrijdag de 13e toen hij op 13 december 2019 met zijn metaaldetector aan de slag ging in een weiland in Warwickshire in Midden-Engeland. Hij haalde een sieraad uit de grond dat terug te voeren was tot niemand minder dan Hendrik VIII.

‘Ik gilde als een speenvarken, om eerlijk te zijn,’ zei Clarke over zijn eerste reactie op zijn ontdekking.

Het sieraad bestaat uit een lange gouden ketting met een gouden hanger, ingelegd met edelstenen. Op de ene kant staan de letters H en K en de tekst TOVS IORS: toujours, Frans voor ‘altijd’. Aan de andere kant staat er, ook in het Frans uit die tijd, TOVT IOVRS LOIALL: ‘trouw voor altijd’.

Hendrik VIII en Catharina van Aragon

Hendrik VIII was 23 jaar getrouwd met Catharina van Aragon, maar de liefde verbleekte toen ze hem geen zoon baarde.

© Public Domain

Trouw was van korte duur

De H en de K bleven elkaar echter niet eeuwig trouw. Clarke overhandigde het sieraad aan de Engelse autoriteiten, en het British Museum dateerde het op 1509 tot 1530. Dat houdt in dat het bijna zeker om Hendrik VIII en Catharina van Aragon gaat. Zij trouwden in 1509, maar het huwelijk werd in 1533 ongedaan gemaakt toen Hendrik verliefd was geworden op de edelvrouw Anna Boleyn.

Geschiedkundigen zijn er nog niet in geslaagd om vast te stellen wie de eigenaar van het sieraad is. ‘De kwaliteit is echter zo hoog dat het zonder twijfel is gemaakt op bestelling van een lid van de hoge adel of hofhouding,’ aldus Rachel King, curator van het British Museum.

Hendrik VIII en Catharina van Aragon sieraad

Het sieraad was wellicht een prijs tijdens een riddertoernooi. Het ontwerp doet denken aan een ander sieraad dat in 1521 te winnen was op zo’n evenement.

© Historic England