8 bijzondere heersers

De geschiedenis staat bol van excentrieke regenten en andere staatshoofden. Hieronder acht nogal speciale.

Caligula, Romeins keizer van 12-41 n.Chr. Ny Carlsberg Glyptotek.

1. Pestkoningin

De Engelse Queen Anne (1665-1714) was een ongelooflijke pestkop. Een neef van haar, Lord Cornbury, verkleedde zich graag als vrouw. Hem benoemde ze tot gouverneur van New York en New Jersey. Dit tot groot ongenoegen van de kolonisten, maar dat was waarschijnlijk ook de bedoeling.

2. Uithuizige koning

De Engelse koning Richard Leeuwenhart (1207-1272) is voor velen het prototype van een milde en wijze heerser, maar feit is dat hij meestal niet thuis gaf. In de tien jaar dat hij over Engeland regeerde, verbleef hij maar vijf maanden in het land.

3. Houdbare heerser

De absoluut langst regerende monarch in de wereldgeschiedenis was Pepi II. Volgens Egyptische geschriften regeerde hij niet minder dan 90 jaar over het grote woestijnland, van 2566-2475 v. Chr.

4. Bloeddorstige hoofdman

Ivan IV van Rusland, beter bekend als Ivan de Verschrikkelijke (1530-1584), had zijn bijnaam niet voor niets. Hij was waarschijnlijk een van de meest bloeddorstige heersers uit de geschiedenis. Toen hij bijvoorbeeld in 1570 de stad Novgorod aanviel, slachtte hij 60.000 burgers af die niet eens aan de gevechten hadden deelgenomen. Hij ging meestal te biecht voor de ene serie moorden voordat hij de volgende beging.

5. Gekke keizer

De Romeinse keizer Caligula (12-41) staat bekend als een van de meest gewelddadige Romeinse keizers. De eerste maanden van zijn regeringstijd was hij erg populair, maar na een ernstige zenuwinzinking veranderde zijn persoonlijkheid volledig. Hij liet heel wat mensen zonder reden executeren en voerde de leeuwen in het circus met misdadigers – dat was namelijk goedkoper dan ze vlees te voeren.

6. Doodstraf voor alles

Rond 621 v. Chr. was er in Athene een politicus, Draco, die vond dat het evenwicht in de samenleving alleen bewaard kon worden met strenge straffen. Hij liet de doodstraf invoeren voor alle vergrijpen – zonder uitzondering. Zijn wetten werden pas na 25 jaar opgeheven, toen Solon (638-559 v. Chr.) de doodstraf afschafte voor alle misdaden behalve moord.

7. President met pech

De negende president van de VS vond het absoluut niet nodig om een jas aan te doen bij zijn eedaflegging, hoewel het een natte, koude en winderige dag was. Hij hield een toespraak van meer dan twee uur en ging reed daarna in een stoet door de stad, nog steeds zonder jas. Geen wonder dat hij direct een ernstige longontsteking opliep. Hij stierf slechts een maand later, terwijl hij de meeste tijd bewusteloos was geweest.

8. Man of vrouw op de troon?

Toen Jadwiga in 1384 de Poolse troon besteeg, was er enige verwarring over haar geslacht. Jadwiga was namelijk een vrouw, maar desondanks werd ze gekroond tot koning. Waarschijnlijk hadden de Poolse wetten er geen rekening mee gehouden dat ook een vrouw de troon zou kunnen bestijgen. Een heerser werd daarom koning genoemd, los van het geslacht.

en.wikipedia.org
Nationalencyklopædien