History Channel

Wrak van ergste ruimtevaartramp van de VS gevonden

Onderwaterarcheologen kamden de zeebodem in de Bermudadriehoek uit op zoek naar vliegtuigen en schepen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar bij Florida vonden ze de resten van de NASA-ramp uit 1986.

Tijdens opnamen voor een documentaire van History Channel stuitten onderwaterarcheologen op wrakstukken die duidelijk niet van een vliegtuig of een schip afkomstig waren.

De duikers waren eigenlijk op zoek naar een watervliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog verdween.

Terwijl ze de zeebodem in de mythische Bermudadriehoek uitkamden, zagen ze een 4,5 meter lange metalen plaat met lichte tegels erop.

VIDEO: De duikers doen hun vondst

Video

De duikers bliezen het zand van de plaat en gingen met hun ontdekking naar de voormalige astronaut Bruce Melnick, die vermoedde dat het een onderdeel van het ruimteveer Challenger kon zijn.

In 1986 ontplofte dat ruimteveer 73 seconden na lancering van Cape Canaveral in Florida. Alle zeven inzittenden kwamen om.

Het ruimteveer Challenger ging op 28 januari 1986 in vlammen op.

© Kennedy Space Center

NASA herkent plaat

Na nader onderzoek heeft NASA bevestigd dat het om een brokstuk van het ruimteveer gaat.

Tegels van borosilicaatglas beschermden kwetsbare delen van de Challenger tegen wrijvingswarmte, en die vonden de duikers op de zeebodem.

De tegels moesten de astronauten beschermen tegen de extreme temperaturen die ontstaan als een vaartuig vanuit de ruimte door de dampkring gaat. Maar zo ver kwam de Challenger niet: vanwege een lek kwam er brandstof vrij, die ontplofte.

Het was het eerste dodelijke ongeluk met een ruimtevaartuig in de VS.