University of California Libraries
Gladiatoren-arena-stadion-ongeluk

Welke stadionramp eiste de meeste levens?

Tienduizenden enthousiaste Romeinen stroomden in 27 n.Chr. het plaatselijke amfitheater in Fidenae binnen om gladiatoren in de arena te zien vechten. Ongeveer de helft van de toeschouwers kwam nooit meer terug.

Op 1 oktober 2022 kwamen minstens 125 mensen om het leven en raakten er 323 mensen gewond nadat er paniek uitbrak in een overvol voetbalstadion op het Indonesische eiland Java.

Hoewel de ramp door het dodental bij de ergste sportdrama’s in de geschiedenis hoort, komt het niet eens in de buurt van het stadionongeluk dat de meeste levens eiste.

In 27 n.Chr. overleden minstens 20.000 mensen toen een amfitheater in de oude Italiaanse stad Fidenae instortte tijdens een gladiatorentoernooi.

Tienduizenden mensen stierven in stadions

Het instorten van het amfitheater in Fidenae is niet de enige ramp die levens van sportliefhebbers kostte. Hier lees je over drie andere sportrampen met fatale gevolgen.

Circus Maximus-arena-stadion-ongeluk
© Atlas van Loon

Muur en tribune storten in

Jaar: Circa 284-286 n.Chr.
Plaats: Circus Maximus, Rome, Italië
Aantal slachtoffers: Circa 13.000

Wat is er gebeurd?
Een hoge muur van drie verdiepingen langs een van de tribunes stortte plotseling in. Daarna stortte ook een deel van de tribune in, wat duizenden levens kostte.

Circus Maximus-arena-stadion-ongeluk
© Rabax63

Dragende pilaar begeeft het

Jaar: 140 n.Chr.
Plaats: Circus Maximus, Rome, Italië
Aantal slachtoffers: 1112

Wat is er gebeurd?
Tijdens een wagenrace zaten er te veel toeschouwers op een van de bovenste tribunes van het hippodroom geperst. Een dragende pilaar begaf het en de stoelen op de tribune stortten in.

Happy Valley-arena-stadion-ongeluk
© Public Domain

Paardenrace eindigt in brand

Jaar: 1918
Plaats: Happy Valley, Hongkong
Aantal slachtoffers: 614

Wat is er gebeurd?
Op 26 februari 1918 stortte een tijdelijke tribune in tijdens een paardenrace, waardoor etensstalletjes omvielen. Een aantal bamboematten vlogen in brand en er ontstond een vuurzee.

Het amfitheater was overvol

Voordat het gladiatorengevecht begon, stroomden enthousiaste toeschouwers vol verwachting naar het amfitheater. De man die verantwoordelijk was voor de bouw van het amfitheater – Atilius – wilde geld besparen en had besloten het theater van hout in plaats van steen te bouwen. Volgens sommige bronnen was het niet alleen overhaast maar ook slordig gebouwd.

De combinatie hiervan bleek desastreus. De tribunes konden het gewicht van de tienduizenden mensen niet houden, en toen het gebouw instortte, kwamen talloze toeschouwers in het amfitheater en mensen in de vele winkels en kraampjes onder de arena om het leven.

Gladiatoren-arena-stadion-ongeluk

Tot wel 50.000 Romeinen zaten klaar om de gladiatoren te zien vechten toen het amfitheater in Fidenae instortte.

© University of California Libraries

Minstens 20.000 Romeinen kwamen om

Het exacte aantal slachtoffers van de ramp is onzeker. De Romeinse historicus Suetonius stelt dat 20.000 toeschouwers omkwamen, maar volgens zijn collega Tacitus waren er zelfs 50.000 slachtoffers.

In ieder geval duurde het zoeken, redden en identificeren van de slachtoffers vreselijk lang.

Na het ongeluk besloot de Romeinse Senaat dat alleen de allerrijksten – die het zich dus konden veroorloven fatsoenlijk te bouwen – gladiatorengevechten mochten organiseren, en dat alle nieuwe amfitheaters eerst goedgekeurd moesten worden.