Zwarte Zaterdag is de aanduiding voor hevige rellen in de Egyptische hoofdstad Caïro op zaterdag 26 januari 1952. Er werd geplunderd en zo’n 750 gebouwen brandden af, waaronder restaurants, banken, supermarkten, bioscopen en cafés.
De aanleiding was een Britse aanval op een Egyptisch regeringsgebouw en een aantal barakken in de stad Ismaïlia een dag eerder, waarbij 50 Egyptische soldaten en politiemensen omkwamen.
De lichtbewapende soldaten waren aangevallen met mitrailleurs en tanks, en de slachting leidde tot grote woede bij de Egyptenaren. Inwoners van Caïro gingen massaal de straat op om te protesteren tegen Groot-Brittannië, dat Egypte sinds 1882 in handen had.
Initiators hadden vrij spel
De politie en veiligheidstroepen lieten zich niet zien, en gaandeweg werden de spontane demonstraties overgenomen door georganiseerde groepen. De leiders daarvan dirigeerden de mensenmenigte naar gebouwen die Brits eigendom waren of een connectie met Groot-Brittannië hadden.
De georganiseerde groepen leidden de brandstichting en plunderingen, maar de initiators van Zwarte Zaterdag zijn nog altijd onbekend.
De rellen luidden een tijd van politieke instabiliteit in, die eindigde met een coup in juli 1952. Daarbij maakte de pro-westerse koning plaats voor een republiek. De Britten verlieten Egypte vier jaar later, in 1956.