De brand in het Barnum’s American Museum in 1865 was een van de ergste in de geschiedenis van New York.

© New York Public Library

Walvissen werden levend gekookt tijdens museumbrand

Het Barnum’s American Museum was een van de beroemdste attracties van New York, maar in 1865 sloeg het noodlot toe. Een vonk veroorzaakte een hevige brand, en al snel stond het hele gebouw in lichterlaaie.

25 januari 2019 door Bue Kindtler-Nielsen

Een van de beroemdste attracties van New York was halverwege de 19e eeuw Barnum’s American Museum, vernoemd naar de oprichter P.T. Barnum.

Het was een combinatie van een museum, een dierentuin en een freakshow, waar bezoekers zich konden vergapen aan levende standbeelden, een vlooiencircus en een boomstam waarop de discipelen van Jezus zouden hebben gezeten.

Het museum was zo’n belangrijk symbool van de stad dat een aantal troepen van de Zuidelijke Staten er in november 1864 binnendrongen om het plat te branden – zonder succes. In juli 1865, een paar maanden na het einde van de burgeroorlog, sloeg het noodlot echter toe. Een vonk in een van de vleugels van het museum breidde zich snel uit tot een hevige brand in het hele gebouw.

Apen ontvluchten inferno

De brand ontstond vlak bij een van de grootste attracties van het museum: een enorm aquarium met twee witte walvissen. Niemand kon de grote dieren redden, en na een paar uur waren ze levend gekookt.

Veel apen wisten wel te ontsnappen uit de brandende hel. Ze sprongen van dak naar dak om zich in veiligheid te brengen. De meeste apen werden echter door de politie doodgeschoten.

Er kwamen geen mensen om in de brand, maar talloze voorwerpen, onder andere uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775–1783 ), gingen verloren. 

Op de foto het museum in 1868 na weer een brand. Door de vele branden besloot de museumeigenaar, de beroemde showman P.T. Barnum, een andere richting te kiezen en de politiek en de circuswereld in te gaan.
© Old Stereoscope Image/Wikipedia

Bekijk ook ...