DHA Photo
Gaziantep kasteel aardbeving

Turkse aardbeving ruïneert Romeins kasteel

De vreselijke aardbeving in Turkije zorgt niet alleen voor duizenden slachtoffers. Ook eeuwenoud erfgoed is compleet verwoest, waaronder een kasteel dat al sinds de oudheid overeind stond.

Het dodental van de hevigste aardbeving in Turkije sinds 1939 loopt nog steeds op, maar nu al is duidelijk dat ook het cultureel erfgoed eronder heeft geleden.

In de stad Gaziantep in Zuid-Turkije heeft honderden jaren een fraai kasteel uit de oudheid gestaan, maar tijdens de enorme aardbeving die Turkije en Syrië op 6 februari trof, is het bijna 1500 jaar oude kasteel ingestort.

Op foto’s en video’s uit Gaziantep is te zien hoe grote delen van de kasteelmuren nu in stukken op de rots liggen waar het kasteel op stond.

Kasteel uit de oudheid stortte in tijdens aardbeving

Op de video zie je de grote schade aan het oude kasteel in Turkije.

Het Turkse nieuwsmedium VOA heeft beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe het oude kasteel is beschadigd door de aardbeving.

Kan mogelijk weer als ‘nieuw’ worden

Al in de tijd van de Hettieten (circa 1600-1100 v.Chr.) werd de rots die boven Gaziantep uittorent, gebruikt als uitkijkpost. In de 3e eeuw n.Chr. breidden de Romeinen de locatie uit, en de Byzantijnse keizer Justinianus I bouwde rond 565 n.Chr. het kasteel dat we nu kennen.

Het kasteel werd verschillende keren uitgebouwd en werd tot in de 19e eeuw gebruikt door de Ottomanen. Begin deze eeuw werd het kasteel nog gerestaureerd en verbouwd tot toeristische attractie. Nu wacht er dus weer een grote klus.

Maar experts zijn hoopvol: ‘We zijn niets kwijtgeraakt omdat er een muur is ingestort. Als we het goed doen, kan het kasteel gereconstrueerd worden,’ zegt Ingolf Thuesen, archeoloog aan de universiteit van Kopenhagen en gespecialiseerd in het Midden-Oosten.

Ook de grote Şirvani-moskee bij het kasteel is beschadigd: het dak en een muur zijn ingestort.