National Archives and Records Administration
Grumman TBF-1 Avengers

Hoeveel vliegtuigen zijn er verdwenen in de Bermudadriehoek?

In 1945 is een squadron Amerikaanse bommenwerpers op trainingsmissie bij Florida als de marinebasis het contact met de toestellen verliest. Het zijn niet de enige vliegtuigen die verdwenen in de Bermudadriehoek.

Hoeveel vliegtuigen verdwenen er in de Bermudadriehoek?

Op 5 december 1945 steeg luitenant Charles Taylor met zijn bommenwerper op van een Amerikaanse marinebasis. Er volgden nog vier vliegtuigen met 13 leerlingpiloten, die ook deelnamen aan de oefening bij Florida.

Na twee uur ontving de marinebasis radioberichten die erop duidden dat het kompas van de vliegtuigen niet werkte en dat het squadron de verkeerde kant op vloog.

Kort voor zonsondergang kwam Taylors laatste bericht door. Sindsdien is er niets meer van de toestellen vernomen.

Grootste raadsels van de lucht

Er zijn meer voorbeelden van vliegtuigen die onder vreemde omstandigheden spoorloos verdwenen.

Artikel maakt Bermudadriehoek gevaarlijk

Taylors squadron verdween in een gebied tussen Florida, Bermuda en Puerto Rico, dat later bekend werd als de Bermudadriehoek.

Het idee dat deze plek bijzonder gevaarlijk zou zijn, werd geopperd in een krantenartikel uit 1950. In de jaren erop verschenen er meer artikelen over vliegtuigen die hier waren verdwenen.

Grumman TBF-1 Avengers

Fem amerikanske militærfly var på øvelse ud for Florida, da de forsvandt sporløst i 1945 i Bermuda-trekanten.

© National Archives and Records Administration

Het aantal verdwenen vliegtuigen is lastig te bepalen, onder meer doordat het gebied niet precies is gedefinieerd. Maar naar schatting gaat het om minder dan 15 toestellen sinds 1945.

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration, die onderzoek doet naar de zee en de atmosfeer, is er ‘geen bewijs dat er in de Bermudadriehoek vaker mysterieuze verdwijningen plaatsvinden dan in andere grote, veelbezochte delen van de zee’.

Video: Bekijk het verhaal van de mysterieuze Bermudadriehoek

Video