Grumman TBF-1 Avengers

Hoeveel vliegtuigen zijn er verdwenen in de Bermudadriehoek?

In 1945 is een squadron Amerikaanse bommenwerpers op trainingsmissie bij Florida als de marinebasis het contact met de toestellen verliest. Het zijn niet de enige vliegtuigen die verdwenen in de Bermudadriehoek.

In 1945 is een squadron Amerikaanse bommenwerpers op trainingsmissie bij Florida als de marinebasis het contact met de toestellen verliest. Het zijn niet de enige vliegtuigen die verdwenen in de Bermudadriehoek.

National Archives and Records Administration

Hoeveel vliegtuigen verdwenen er in de Bermudadriehoek?

Op 5 december 1945 steeg luitenant Charles Taylor met zijn bommenwerper op van een Amerikaanse marinebasis. Er volgden nog vier vliegtuigen met 13 leerlingpiloten, die ook deelnamen aan de oefening bij Florida.

Na twee uur ontving de marinebasis radioberichten die erop duidden dat het kompas van de vliegtuigen niet werkte en dat het squadron de verkeerde kant op vloog.

Kort voor zonsondergang kwam Taylors laatste bericht door. Sindsdien is er niets meer van de toestellen vernomen.

Grootste raadsels van de lucht

Er zijn meer voorbeelden van vliegtuigen die onder vreemde omstandigheden spoorloos verdwenen.

1937: Koningin van de lucht

De wereldberoemde pilote Amelia Earhart vloog in 1928 als eerste vrouw de Atlantische Oceaan over. In 1937 verdween ze bij een poging om rond de wereld te vliegen.

Amelia Earhart
© NASA

1956: Vliegtuig met kernwapens verdwenen

Op 10 maart 1956 vlogen vier militaire vliegtuigen van de VS naar Marokko toen een ervan boven de Middellandse Zee verdween. Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde dat het vliegtuig twee atoombommen aan boord had.

Boeing B-47
© U.S. Air Force

1962: 96 soldaten verdwenen spoorloos

Op 16 maart 1962 verdween het Amerikaanse vrachtvliegtuig vlucht 739. Het was vanaf Guam opgestegen met 96 soldaten aan boord. Volgens de autoriteiten is het toestel mogelijk neergestort door een explosie.

Flying Tiger Line Flight 739
© USAF

Artikel maakt Bermudadriehoek gevaarlijk

Taylors squadron verdween in een gebied tussen Florida, Bermuda en Puerto Rico, dat later bekend werd als de Bermudadriehoek.

Het idee dat deze plek bijzonder gevaarlijk zou zijn, werd geopperd in een krantenartikel uit 1950. In de jaren erop verschenen er meer artikelen over vliegtuigen die hier waren verdwenen.

Grumman TBF-1 Avengers

Fem amerikanske militærfly var på øvelse ud for Florida, da de forsvandt sporløst i 1945 i Bermuda-trekanten.

© National Archives and Records Administration

Het aantal verdwenen vliegtuigen is lastig te bepalen, onder meer doordat het gebied niet precies is gedefinieerd. Maar naar schatting gaat het om minder dan 15 toestellen sinds 1945.

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration, die onderzoek doet naar de zee en de atmosfeer, is er ‘geen bewijs dat er in de Bermudadriehoek vaker mysterieuze verdwijningen plaatsvinden dan in andere grote, veelbezochte delen van de zee’.

Video: Bekijk het verhaal van de mysterieuze Bermudadriehoek