Robert Schediwy
Straat in China met propagandaposter

Wanneer kreeg China een eenkindpolitiek?

In de jaren 1970 heeft China 250 miljoen nieuwe monden te voeden, en de staat grijpt naar drastische middelen om het alarmerend hoge geboortecijfer omlaag te krijgen.

In 1980 voerde China een eenkindpolitiek in. De wet – die één kind per gezin toestond – moest de bevolkingsgroei remmen, die volgens de Communistische Partij van China de economische ontwikkeling en sociale stabiliteit bedreigde.

Na de Tweede Wereldoorlog was de bevolking sterk gegroeid. Na eeuwen van oorlogen en epidemieën kregen de Chinezen het beter en werden ze geleidelijk ouder. Als gevolg daarvan had China in 1970 250 miljoen nieuwe monden te voeden.

Chinees bruidspaar

Het huwelijk is in China van groot belang. Miljoenen mannen riskeren uitgestoten te worden omdat ze geen vrouw kunnen vinden.

© Shutterstock

Verbod leidt tot mannenoverschot

‘Later, langer en minder’:

In eerste instantie probeerde China de bevolkingsgroei af te remmen met het motto ‘later, langer en minder’: later trouwen, meer tijd tussen de zwangerschappen en minder kinderen. Vooral op het platteland, waar de meeste kinderen werden geboren, werden preventie en abortus gepromoot. Hoewel de actie een groot effect had, stelde de staat in 1980 een verbod in op het krijgen van meer dan één kind.

De handhaving verschilde echter per regio. In de steden trad de staat hard op. Vrouwen moesten verplicht aan de pil en burgers werden aangemoedigd om elkaar te bespioneren. Op het platteland werden overtredingen vaak genegeerd. In 2013 versoepelde de staat het beleid, en drie jaar later werd het opgeheven. Chinezen mochten nu officieel twee kinderen krijgen. Op 31 mei 2021 werd het maximum verhoogd naar drie.

Naar schatting heeft het strikte beleid de Chinese bevolking met circa 400 miljoen mensen gereduceerd.

Video: Zo was het om op te groeien tijdens de Chinese eenkindpolitiek

De Chinees-Amerikaanse documentairemaker Nanfu Wang vertelt in deze video hoe het was om op te groeien tijdens de Chinese eenkindpolitiek.