Waarom werd Churchill weggestemd?

Wat was de reden dat Churchill de verkiezingen verloor?

Na zijn nederlaag verliet Churchill Downing Street 10 via de achterdeur om zijn ontslag aan te bieden.

De Britse premier Winston Churchill wist zeker dat hij de verkiezingen van 5 juli 1945 zou winnen, omdat Groot-Brittannië onder zijn leiding de oorlog had gewonnen. Deze inschattingsfout kwam zijn Conservatieve Partij duur te staan.

Meteen na de capitulatie van nazi-Duitsland in mei 1945 schreef Churchill verkiezingen uit. Hij werd door de bevolking op handen gedragen, dus zijn partij stak niet veel energie in de campagne.

Maar de Labour-partij rook de macht en maakte zich hard voor de verzorgingsstaat die ze wilde invoeren. Het volk, dat had gezien hoe de veteranen van de Eerste Wereldoorlog na thuiskomst massaal werkloos waren geworden, schaarde zich achter dit idee.

Maar een maand voor de verkiezingen maakte Churchill zijn grootste fout. In een radiotoespraak zei hij dat hij bang was dat Labour een Gestapo-staat van Groot-Brittannië wilde maken. De kiezers zagen hier een bevestiging in dat Churchill in oorlogstijd een betere leider was dan in vredestijd. Labour had hem altijd trouw gesteund tijdens de oorlog.