Pinochet martelde heel Chili

Tijdens de verkiezingen van 2013 kwamen er herinneringen naar boven aan Chileense ex-dictator Pinochet. Twee vroegere vriendinnen stonden tegen over elkaar. Eén kandidaat raakte haar vader kwijt, de vader van de andere werd beticht van de moord.

De huidige Chileense president, Michelle Bachelet, werd in de jaren 1970 tijdens de dictatuur van Pinochet gemarteld.

Pinochet greep de macht

In hun jeugd waren ze de beste vriendinnen: de huidige Chileense president Michelle Bachelet en haar politieke tegenstander Evelyn Matthei.

Hun vaders, Alberto Bachelet en Fernando Matthei, waren ook goed bevriend en beiden generaal bij de luchtmacht.

De twee gezinnen woonden naast elkaar op een luchtmachtbasis ten noorden van de hoofdstad Santiago.

Toen vond op 11 september 1973 een militaire staatsgreep plaats, waarbij de rechtse legerleider Augusto Pinochet de macht greep.

Het leger treedt in 1985 hard op tegen demonstranten tegen Pinochet.

© Getty Images

Pinochet martelde het gezin Bachelet

Op die dag werd alles anders voor de twee gezinnen. Bachelet, een rasechte socialist, werd gearresteerd en gemarteld.

Zijn dochter, de 22-jarige Michelle Bachelet, en zijn vrouw Angela werden naar het detentiecentrum Villa Grimaldi in Santiago gestuurd, waar ook zij gemarteld werden voor ze de wijk naar Duitsland konden nemen.

Generaal Alberto Bachelet overleed in maart 1974 aan zijn verwondingen. Zijn oude vriend, generaal Matthei, wachtte een heel andere toekomst.

Drie maanden na de coup werd hij benoemd tot hoofd van de academie van de luchtmacht, die in het gebouw zat waar zijn oude vriend werd vastgehouden en gemarteld. Matthei zei later dat hij Bachelet probeerde vrij te krijgen, maar dat dat niet gelukt was.

Van slachtoffer van Pinochet tot president van Chili

Vier jaar later werd Matthei een volledig lid van de gevreesde junta van Pinochet en haalde hij de dictator over om Michelle Bachelet en haar moeder terug te laten keren naar Chili.

Al snel kwamen Michelle Bachelet en Evelyn Matthei elkaar weer tegen. Ze gingen beiden de politiek in - Bachelet aan de linkerkant en Matthei aan de rechter.

In 2006 werd Bachelet voor het eerst tot president van Chili gekozen, en in 2013 stelde ze zich opnieuw kandidaat voor de socialisten.

Dit keer nam ze het op tegen haar jeugdvriendin. Een jaar eerder was Fernando Matthei aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de dood van Alberto Bachelet, maar hij werd vrijgesproken.

Ook in 2013 werd Michelle Bachelet tot president gekozen.

De voormalige Chileense dictator kreeg op 10 december 2006 een hartaanval en stierf kort daarna terwijl hij in Chili huisarrest had. Pinochet is nooit berecht, al eisten Chileense en internationale mensenrechtenorganisaties een rechtszaak tegen de man die minstens 3000 doden op zijn geweten had – naast duizenden gevallen van marteling.

© AFP/Scanpix