In één oogopslag: Vrijheidsstrijder Mugabe werd dictator

Na 37 jaar aan de macht in Zimbabwe trad Robert Mugabe eerder deze maand na zware druk af. Hij begon zijn politieke carrière als tegenstander van de blanke onderdrukking, maar werd uiteindelijk zelf de onderdrukker van zijn volk.

Waar: Zimbabwe

Titel: Premier (1980-1987) en president (1987-2017)

Aan de macht: 1980-2017

Een van de meest omstreden politici van Afrika van de 20e eeuw is de inmiddels ex-dictator Robert Mugabe.

Uit woede over de Britse koloniale overheersing en het blanke minderheidsregime in het toenmalige Zuid-Rhodesië betrad Robert Mugabe in 1960 op 36-jarige leeftijd de Afrikaanse politieke arena.

Gekozen door het volk

Zo’n 10 jaar eerder had hij kennisgemaakt met het marxisme, waardoor hij zich liet inspireren. Hij was voorstander van een gewapende opstand tegen de koloniale overheerser en het onderdrukkende regime van de blanke minderheid.

Mugabe bracht een paar jaar achter de tralies door vanwege zijn politieke uitspraken, en toen hij vrijkwam, werd hij in zijn vaderland door velen als een held van de vrijheidsstrijd beschouwd.

In februari 1980 werd Mugabe dan ook bij de eerste vrije verkiezingen tot premier gekozen, en een paar maanden later werd de onafhankelijkheid van Zimbabwe erkend door de internationale gemeenschap.

Minderheden vervolgd

Helaas voor de bevolking ging er geen frisse wind waaien onder het bewind van Mugabe en bracht hij weinig maatschappelijke veranderingen teweeg.

In de decennia dat hij de scepter zwaaide onderdrukte hij zijn politieke tegenstanders, pleegde hij verkiezingsfraude, lapte hij de mensenrechten aan zijn laars en vervolgde hij de minderheden van zijn land op meedogenloze wijze.

Met name de Ndebele moesten het ontgelden. In de jaren 1980 werd deze bevolkingsgroep het slachtoffer van een etnische zuivering, en ook de blanke minderheid werd met de zegen van Mugabe vervolgd.

Vandaag de dag wordt Mugabe vooral als dictator gezien. Jarenlang hield hij zijn land in een ijzeren greep van armoede, maar in november 2017 raakte hij de macht kwijt.