The Presidential Administration of Ukraine
Volodymyr Zelensky

Hoe werd Volodymyr Zelensky president van Oekraïne?

Volodymyr Zelensky speelde ooit de Oekraïense president in een tv-serie en bekleedt het ambt nu echt. Een kleine drie jaar na zijn aantreden viel Rusland Oekraïne binnen.

De ogen van de wereld waren gericht op de 44-jarige Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, toen hij op 19 februari 2022 het woord nam op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München.

Zelensky waarschuwde de circa 30 aanwezige regeringsleiders en 100 ministers dat Rusland op het punt stond Oekraïne binnen te vallen. Hij had net een kleuterschool bezocht die was geraakt door een Russische raket, zo vertelde hij.

‘Als er een bomkrater in een speelplein zit, zullen de kinderen vragen: “Is de wereld de fouten van de 20e eeuw vergeten?” Uw onverschilligheid maakt u medeplichtig,’ waarschuwde Zelensky.

‘We leggen de wapens niet neer. We verdedigen ons land omdat onze wapens de waarheid zijn.’ Volodymyr Zelensky

Acteur speelde president

Een paar dagen na de toespraak trokken Russische troepen Oekraïne binnen. Tijdens de invasie ontpopte de president zich als een leider van het hele Oekraïense volk vanwege zijn onwrikbare verzet tegen Poetin.

Het lag niet voor de hand dat Zelensky ooit zijn volk zou leiden in een oorlog. Na zijn rechtenstudie vormde hij in 1997 de cabaretgroep Kvartal 95, die in de voormalige Sovjetrepublieken optrad en tv-shows maakte.

Dankzij zijn talent als komiek sleepte Zelensky in 2015 een hoofdrol in de wacht in de populaire tv-serie Dienaar van het volk. Hij speelde een onderwijzer die toevallig president van Oekraïne werd toen een video waarin hij zich beklaagde over corrupte politici viral ging.

Volodymyr Zelensky

De Amerikanen boden aan Zelensky in veiligheid te brengen toen Poetins troepen binnenvielen, maar de Oekraïense president bedankte beleefd.

© The Presidential Administration of Ukraine

Tv-serie werd werkelijkheid

In 2018 richtte het team van de tv-serie een partij op met Zelensky als lijsttrekker en presidentskandidaat. Naar eigen zeggen ging Zelensky de politiek in om ‘professionele, echte mensen aan de macht te brengen’.

Na een campagne die zich vooral online afspeelde, won Zelensky in 2019 de presidentsverkiezingen met wel 73,2 procent van de stemmen.

Lees ook: Oekraïens en Russisch – wat is het verschil?

Sindsdien loodste hij zijn land door COVID-19, en na de Russische invasie gaf hij via video’s op sociale media te kennen dat Oekraïne zich zou verzetten.

‘We leggen de wapens niet neer. We verdedigen ons land omdat onze wapens de waarheid zijn,’ sprak Zelensky in een videoboodschap.